+

AA3-262 Propojovat či nepropojovat svorky N a PE na měniči PVE?

OTÁZKA:
Propojovat či nepropojovat svorky N a PE na měniči PVE?

Při revizi LPS a přípravě na revizi elektroinstalace FVE (2 MW) bylo zjištěno následující:

Odvodní (přívodní) kabely mezi měniči (30 kW) a sdružovacími rozváděči SR - (3 x 400/230 V TN-C) jsou provedeny kabely CYKY4J(B) x 25 mm2. Kabely jsou v měniči napojeny ze svorek L1, L2, L3 a N na výstupním filtru. Svorka PE v měniči (uzemňovací šroub) je připojena k uzemňovacímu vodiči FeZn Ø 10 mm, který je připojen přes svorku v zemi na společnou uzemňovací soustavu.
Výrobce měniče jasně v návodu popisuje 5 výstupních svorek: L1, L2, L3, N, PE.
Svorka N a PE (uzemňovací šroub uvnitř rozváděče měniče) v měniči však není vodivě propojena. K propojení dochází až ve sdružovacím rozváděči vzdáleném desítky metrů, a to jen přes společnou uzemňovací soustavu.
V případě poruchy v měniči celá ochrana závisí na uzemňovacím vodiči a jedné svorce v zemi.
Nehledě na to, že již po 4 letech provozu byly při revizi LPS naměřeny u některých svodů velké přechodové odpory ke společné uzemňovací soustavě.
I když vlastní měnič má vnitřní systém ochran a při poruše dojde k jeho odstavení, v přívodním kabelu se vrací zpětný proud od ostatních měničů ze sdružovacích rozváděčů.
Dle našeho názoru se musí přímo v měničích vodivě propojit svorka PE a N, vodič PEN z kabelu připojit ze svorky PE (uzemňovací šroub) potom na N.
Problém je v tom, že při uvádění do provozu (2010) TIČR vydal souhlasné stanovisko a provozovatel se s tímto stanoviskem ztotožňuje, výchozí revize se závěrem schopno bezpečného provozu.

Otázka:
Je stávající zapojení měniče vyhovující, nebo je nutno provést námi navržené propojení přímo v měniči?

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 5. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL