+

AE-467 Nouzové osvětlení s vlastním zdrojem a kabeláž funkční při požáru

OTÁZKA:
Nouzové osvětlení s vlastním zdrojem a kabeláž funkční při požáru

Prosím o odpověď na níže uvedenou otázku:
Pokud budou v budově instalovány nouzová svítidla s vlastním zdrojem (baterií), je nutné je napájet kabelem funkčním při požáru v trase funkční při požáru?
Vaše odpovědi jsem na Vašich stránkách již pročítal a chtěl bych vědět, zda stále platí.
Jde mě především o vyhlášku č. 268/2011 Sb., která mění vyhlášku č. 23/2008 Sb. a tabulku/přílohu č. 2, kde je požadován kabel funkční při požáru bez rozdílu, zda se jedná o svítidla s vlastní baterií nebo centrální zdroj.
Norma ČSN 73 0848 požaduje v článku 4.1.4 napájení ze dvou na sobě nezávislých zdrojů, a aby byla zajištěna funkčnost po požadovanou dobu stanovenou normativními hodnotami.
Ale pokud bude požit kabel, který není funkční při požáru, tak dle mého názoru nebude zajištěna jedna z podmínek čl. 4.1.4, a to „aby byla zajištěna funkčnost po požadovanou dobu stanovenou normativními hodnotami“.
Každý tvůrce PBŘ na tuto „problematiku“ má zcela jiný názor, a ti, co požadují kabeláž funkční při požáru, se opírají o vyhlášku č. 268/2011 Sb., kde je uveden požadavek na kabel funkční při požáru bez rozdílu pro nouzové osvětlení.
Je možné argumentovat přímo odkazem na vyhlášku, popř. normu, kde je tato problematika řešena?
Navíc je možné považovat za nezávislý zdroj síťové napájení např. běžného podružného rozváděče (ze kterého jsou napájena svítidla)?

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 5. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL