+

AA1-285 Výjimka z požadavku citlivého proudového chrániče

OTÁZKA:
Výjimka z požadavku citlivého proudového chrániče

Dobrý den, pročetl jsem si poslední příspěvky na diskuzním fóru v sekci „připojování elektrických zařízení“ a hledal nějakou odpověď na použití proudových chráničů pro zásuvky 400 V/16 A, které slouží pro připojení konkrétních 3-fáz. motorů.

Poslední témata se týkala hlavně zásuvek „schuko“ a jediné, co by se týkalo mého dotazu jsem našel v jedné z odpovědí, cituji:
„Pokud zásuvka 400 V/16 A instalovaná v průmyslovém podniku je nepřístupná laické veřejnosti, není nutno ji chránit citlivým proudovým chráničem (viz čl. 5.3.12 ČSN 33 2130 ed. 2 i čl. 411.3.3 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2). Přitom se předpokládá, že tato zásuvka (spolu s ostatními elektrickými zařízeními a instalacemi v podniku) je pod pravidelným dohledem osoby znalé nebo poučené (ve smyslu čl. 411.3.3 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2). Ovšem, pokud by z dané zásuvky mohlo být napájené zařízení v prostoru z hlediska nebezpečí úrazu zvlášť nebezpečném, bylo by třeba i přes splnění dané podmínky proudový chránič před zásuvkou instalovat.“ konec citace.

V našem případě se jedná o klasické motorové vývody v rozváděči (motorový spouštěč + stykač), které pak přes svorky pokračují jednotlivými kabely do skříňky v technologii, která je osazena zásuvkami 3 + PE (400 V/16 A) a dále pak pokračují pevně uloženými kabely k jednotlivým motorům (max. 5,5 kW). Toto řešení je použito hlavně z důvodu snadnější montáže, jelikož daná technologie se sestavuje až na místě z jednotlivých komponentů (stavebnicový systém) a následně se s těmito zásuvkovými spoji nebude manipulovat.
Zásuvková skříňka je v opláštěném prostoru technologie, takže není vystavena povětrnostním vlivům (prostředí nebezpečné) a přístup k ní mají pouze osoby znalé.
Na základě již citované odpovědi předpokládám, že v tomto případě nemusím pro jednotlivé motorové vývody použít proudové chrániče.
Dále je pravděpodobné, že na této skříňce budou použity také zásuvky 1 + N + PE (230 V) pro osvětlení a tam už si nejsem použitím proudového chrániče v rozváděči jistý. Provozování těchto zásuvek je totožné jako u zásuvek pro motory.

Otázku podává: ing. Oldřich Ševčík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 22. 6. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL