+

AA3-267 Proč pospojování na zařízení – bezpečnost elektrických zařízení

OTÁZKA:
Proč pospojování na zařízení – bezpečnost elektrických zařízení

Zasílám dotaz týkající se mezinárodních norem, které se vztahují k bezpečnosti elektrických zařízení, konkrétně k předpisu na provedení elektrického zařízení (které je zapojeno do sítě přes přívod s ochranným vodičem) pro zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem při poruše. Tímto zařízením mám na mysli samostatně instalované elektrické zařízení, jehož základní konstrukce se skládá z několika neživých vodivých součástí, které by mohly za určitých okolností, např. při mechanickém porušení izolace silových kabelů, přijít do styku se zdrojem napětí, a dále z motoru, jehož skříň je při zapojení silového přívodu standardně spojena s ochranným vodičem. Skříň motoru je však od těchto neživých součástí izolována. V tomto případě jde o kondenzační jednotku, která je běžně instalována ve venkovním prostředí, které lze považovat za kategorii Normální.
Existuje mezinárodní norma, která výrobci předepisuje povinnost použití ochranného pospojování těchto neživých vodivých součástí s ochranným vodičem, i když výrobce nemusí vědět, jaké budou podmínky pro provedení instalace tohoto elektrického zařízení, tj. zda např. bude či nebude elektrické zařízení umístěno tak, že v určitém případě by bez použití ochranného pospojování při výše zmíněné poruše došlo/nedošlo k nebezpečnému rozdílu potenciálů mezi přítomnou osobou a těmito neživými součástmi?
Kdo nese za bezpečnost takového elektrického zařízení odpovědnost, výrobce nebo ten, kdo provádí instalaci?
Jaká je základní mezinárodní norma/standard, kde je taková otázka bezpečnosti přesně popsána? Je možné hledat v IEC 60364-4-41? Pokud ano, ve které části přesně?

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 21. 7. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL