+

C-011 Poruchový jev v instalaci předcházející výpadku elektřiny

OTÁZKA:
Poruchový jev v instalaci předcházející výpadku elektřiny

Prosím o podrobné vysvětlení těchto otázek:

Rodinný dům, který má přípojkovou skříň s nožovými pojistkami 80 A, hlavní zapuštěný rozváděč s elektroměrem, 3f. jističem L 50 A, spínací hodiny FMX 100 s jističi L 6A a G 1A venku na domě, dále samostatný rozváděč na chodbě s proudovým chráničem FI 40.4. 100 mA, 3 stykače pro postupné zapínání obvodů a 1fázové jističe k vypínačům, zásuvkám atd.
Nastala situace, kdy se znenadání v rodinném domě velice silně objevila rezonance - podobné, jako kdyby stykače velice rychle zapínaly a vypínaly. Je možné, že to tak mohlo být? Bylo to tak silné, že to bylo velice slyšet až v prvním patře.
Byl okamžitě vypnut proudový chránič. Asi po 10 minutách byla v obci vypnuta elektřina. Bylo to v době, kdy byly velké výpadky elektřiny – ÚTERÝ 6. 12. 2005.

1. otázka: Co je, nebo bylo příčinou tohoto silného jevu, zda může dojít k poškození jednotlivých elektrických komponentů a jakých. Zdali je nutné ověřit bezchybnou funkčnost jednotlivých dílů. Po opravě elektrické dodávky v obci jsem zapnul proudový chránič, změřilo se napětí 400 V a 230 V a zatím funguje vše dobře.

2. otázka: co by se stalo, kdyby proudový chránič nebyl ihned vypnut, a tento děj by pokračoval až do vypnutí elektrického proudu v obci (když nikdo není doma).
Nemůže dojít k velkým škodám na rodinném domku, případně požáru?

Otázku podává: Filipčík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 23. 12. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL