+

AJ-100 Úpravy starých strojů (nový přípěvek 13. 4. 2006)

OTÁZKA:
Úpravy starých strojů

Můj dotaz se týká docela problematické věci, kde výklad ČSN není jednoznačný.
Jak přistupovat při pravidelných revizích ke starším strojům? Jde o to, že starší (i novější) stroje, nesplňují některé požadavky ČSN. Jde např. o chybějící ochranu proti samovolnému spuštění po obnovení napájení, hlavní vypínač stroje není uzamykatelný, hlavní vypínač má více poloh než 0 a I a další věci. Jde mi o to, jestli tyto věci označit jako závady a trvat na úpravě stroje nebo jestli je možné toto přejít a posuzovat stroje "podle předpisů platných v době vzniku" stroje. Na každý pád, většinou jde o sériově vyráběné stroje a někdo je pro použití v ČR (ČSSR, ČSR, Protektorát Čechy a Morava) už schválil... Majitelé historických strojů obvykle argumentují asi takto:

1. Když je možné "bezpečně" provozovat staré elektroinstalace (TN-C, Al), proč ne staré stroje?

2. Proč je nutné stroje nějak upravovat, když to dvacet (třicet, čtyřicet...) let vyhovovalo?

3. Jak je možné, že jinde (v zahraničí), je možné tyto stroje normálně provozovat? Nechci se tímto majitelů zastávat, ale je zde několik skutečností, které je nutné brát v úvahu:
– Průměrné stáří většiny provozovaných strojů je více než dvacet let.
– Většina provozovatelů nemá ke strojům žádnou technickou dokumentaci. Ne vždy je to vina provozovatele, často došlo ke změnám majitelů, hodně strojů bylo pořízeno jako starší, bez dokumentace.
– Úprava strojů není vždy úplně bez dalších problémů možná, představuje také dost velkou finanční zátěž.
4. Některé požadavky, např. uzamykatelný vypínač, nemají v uzavřených provozech žádný větší význam, i když je toto realizováno, není uzamykání stejně prováděno, přináší to provozní problémy.

Dále, jaký význam má pro RT při pravidelných revizích starších strojů ČSN EN 60204-1? Podle mého soudu se tato týká hlavně výrobců strojů a uvádění nových strojů do provozu. Dále, jak určit lhůty pro pravidelné revize strojů? Podle ČSN 33 1500, tj. stejné jako jsou lhůty pro ostatní elektroinstalaci v prostoru?

Otázku podává: Jaroslav Hasala
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 4. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL