+

AE-132 Vybavení prostorů nouzovým osvětlením

OTÁZKA:
Vybavení prostorů nouzovým osvětlením

Věc: Nouzové svítidlo nad dveřmi z předsíně WC učitele apod. Prosím o vyjádření, jestli musí být umístěno v ZŠ nouzové svítidlo nad dveřmi z předsíně WC učitelek, do kterého ústí dveře z WC bez oken (WC není určeno pro invalidy) a kam může přijít i jiná osoba než zaměstnanec školy. A dále to samé pro umístění nouzového svítidla nad dveře z kabinetu a kanceláře školy, jejichž plocha nepřekročí 24 m2. Jak předsíň WC, tak kabinet a kancelář ústí přímo na chodbu školy, která je vybavena nouzovým osvětlením dle ČSN EN 1838 a ČSN EN 50172.
Na školení k těmto normám nám bylo řečeno, že např. pokud do místnosti ředitele se chodí před kancelář sekretářky, je nutné nad dveře místnosti sekretářky, které ústí na chodbu, umístit svítidlo nouzového osvětlení a cesta od dveří kanceláře ředitele po dveře kanceláře sekretářky musí být v ose úniku osvětlena 1 lx.
Prosím případně i o odkazy na příslušné články těchto nebo i dalších norem. Požárně bezpečnostní řešení (dále PBŘ) bylo zpracováno v DSP na celý rekonstruovaný objekt. Zatím byla zpracována realizace na část objektu, která zahrnuje část 1. PP a 1. NP a na kterou byl zpracován Doplněk PBŘ, ve kterém jsou změny platné jen pro tuto etapu. Schodiště je až do realizace půdní vestavby hodnoceno jako částečně chráněná úniková cesta(požární výška objektu do h = 9 m a skutečná délka úniku je l = 45 m). Po realizaci půdní vestavby se schodiště stane chráněnou únikovou cestou (CHÚC) typu A. CHÚC potom bude od ostatních úseků (např. chodby) oddělena požárními dveřmi v provedení EI se samouzavíračem. Zpráva se pouze k nouzovému osvětlení (NO) vyjadřuje v tom smyslu, že CHÚC bude vybavena NO s náhradním zdrojem, který budou tvořit vestavěné akumulátory.
Dotaz vznáším z toho důvodu, že se různí nejen pohledy projektantů, ale i jiných "kompetentních" osob (HZS apod.) na užití svítidel NO v jednotlivých místech. Příklad za všechny - čl. 5.4.1 ČSN EN 50172. Už jsem se setkal s tím, že tato svítidla NO není třeba osazovat v blízkosti východu z kulturního zařízení, protože venku přece "svítí" veřejné osvětlení (názor kompetentního pracovníka HZS). Dotyčný si samozřejmě neuvědomuje, že objekt se nemusí evakuovat jen z pohledu případného požáru objektu.

Otázku podává: ing. Jan Fejfar
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 18. 8. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL