+

AD-203 Elektroměrový rozváděč v garážích

OTÁZKA:
Elektroměrový rozváděč v garážích

Je možné umístit elektroměrový rozváděč do 1. PP - podzemních garáží?
Když bude stát někdo u elektroměrového rozváděče je totiž možné, že sem tam mu projede někdo za zády automobilem, i když velice nepravidelně. Je to bytový dům a má pouze 8 parkovacích stání. Je toto řešení v rozporu s nějakou normou nebo nařízením? Před rozváděčem je více jak 80 cm dodrženo (ovšem s tím, že je možnost, že projede nějaké vozidlo).
a) Je mi jasné, že se k tomuto řešení musí vyjádřit i příslušný dodavatel elektrické energie v tomto případě PRE, a. s. I tak prosím o odpověď. Těch rozváděčů tam bude více - ne jen elektroměrové.
b) Pokud je možné umístit rozváděč do těchto prostor, je nutné nějakým způsobem rozváděč ochránit například proti možnosti najetí - nabourání auta do tohoto rozváděče?
c) Jaký způsob krytí u těchto rozváděčů byste zvolili? Myslím tím zejména: IP, proti korozi apod. Vzhledem k parkujícím vozidlům nevím, zda je možné výskyt agresivních "látek", které vydávají automobily (plyny, možnost koroze, v zimě sůl z automobilů, olej apod.). V tomto případě je mi jasné, že musí být zpracován protokol o určení vnějších vlivů - bohužel praxe je taková, že se komise většinou ptá projektanta elektro (tak abych mohl dostatečně argumentovat a diskutovat s příslušnou komisí).

Otázku podává: Jaroslav Šuman
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 2. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL