+

AJ-111 Dovoz staršího stroje z Německa

OTÁZKA:
Dovoz staršího stroje z Německa

Náš dotaz se týká problematiky dokumentů dovezeného staršího pracovního stroje z Německa. Jedná se o stroj, který slouží k lisování odpadů. Stroj byl vyroben v Německu v roce 1992 a v Německu byl také používán. Počátkem února 2007 byl stroj instalován na novém stanovišti u nového uživatele v České republice. Dodavatelská česká firma zajišťující servis uváděla stroj do provozu. Na stroji nebyla provedena rekonstrukce, nýbrž pouze byla provedena výměna vadných částí v souladu s pokyny výrobce.
Dodavatelská česká firma předala novému uživateli technickou dokumentaci výrobce stroje - schémata a návod na obsluhu a údržbu v českém jazyce. Dále předala tatáž česká firma zajišťující servis, a to je právě ten kámen úrazu, své vlastní prohlášení o shodě, v němž základní bezpečnostní a zdravotní požadavky opírá o již zrušená nařízení vlády č. 168 a 170/1997 Sb., a to ke dni 31. 01. 2007. Domníváme se proto, že toto nařízení vlády je neplatné.
Podle našeho názoru prohlášení o shodě vystavuje jenom výrobce k novému pracovnímu stroji při uvádění stroje na trh, a to podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a podle nařízení vlády č. 24/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení. Jakmile už je stroj několik let provozován, třeba i v Německu, nemůže přece žádná česká firma při prodeji stroje do ČR vystavovat své vlastní prohlášení o shodě podle zákona č. 22/1997 Sb. Česká firma by snad mohla při prodeji již používaného stroje vystavit jiný dokument vypovídající o tom, že pracovní stroj odpovídá platným právním předpisům v ČR, např. nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Převoz stroje z Německa do ČR je možno chápat jako přemístění stroje v rámci EU.
Dovozů starších používaných pracovních strojů z Německa bude s největší pravděpodobností do naši organizace přibývat. Proto vás žádáme o vyslovení i vašeho názoru, poněvadž chceme mít v této věci více jasno.
Samozřejmě, že před uvedením stroje do provozu byla provedena výchozí revize připojení stroje v souladu s pokyny a návodem výrobce s ověřením zejména jeho bezpečnostních funkcí (nouzové vypnutí, zastavení v případě otevření krytu, spínače bezpečnostního lanka ke spolehlivému zastavení při zatažení za lanko nebo jeho přetržení).

Otázku podává: Petr Kubica
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 2. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL