+

AH-280 Výpočet IE (proudu uzemněním transformátoru – k AH-269)

OTÁZKA:
Výpočet IE (proudu uzemněním transformátoru - k AH-269)

Rád bych se v této souvislosti (rozumí se s AH-269) zeptal na to, jak ověřovat v případě stožárové trafostanice odpor společného uzemnění vn a nn. V našem podniku máme v majetku a ve správě několik stožárových trafostanic 22/0,4 kV, které mají společné uzemnění vn a nn. Při měření odporu uzemnění bylo zjištěno 5 ohmů. Tato hodnota vyhovuje z hlediska nn, ale je nutné ji ještě ověřit z hlediska vn. Uplatňuji čl. 413.1.3N11 ČSN 33 2000-4-41/Z1 a nejvyšší dotykové napětí 50 V. Z předchozí zprávy o revizi ani z průvodní dokumentace není možné zjistit, jaký by měl být max. odpor uzemnění, resp. proud IE.
Tento proud závisí na charakteristikách sítě vn, na způsobu uzemnění zdroje vn apod. Hodnocení nejvyššího dotykového napětí pak závisí mimo jiné na tom, jak rychle vypíná ochrana vn při zemním spojení. Čili jedná se o informace, kterými disponují rozvodné závody.
Zajímalo by mě, jak se v praxi zjišťují tyto hodnoty IE právě pro potřebu stanovení max. odporu společného uzemnění, aby mohla být následně přijata příslušná opatření (vylepšení uzemnění nebo oddělené uzemnění vn a nn). Jedná se prakticky o stejný postup, kdy projektant navrhuje např. novou linku vn zakončenou distribuční trafostanicí.

Otázku podává: -----
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 30. 8. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL