+

AE-173 Stanoviště transformátorů – vybavení a odstupové vzdálenosti

OTÁZKA:
Stanoviště transformátorů - vybavení a odstupové vzdálenosti

Prosím o vysvětlení k následujícím článkům norem, které se týkají stanovišť transformátorů :

1. Záchytná jímka
ČSN 33 3240 vč. změn Z1 a Z2 stanoví v čl. 2.2.1, že záchytná jímka se nemusí budovat u stanovišť transformátorů do výkonu 1 000 kVA s obsahem oleje do 1 000 l ... , které jsou chráněny proti zkratu pojistkami nebo obdobně.
ČSN 33 3201 stanoví v čl. 7.7.1.1, že záchytná jímka se na vnitřních stanovištích nemusí budovat, pokud nejsou instalovány více než 3 transformátory s obsahem do 1 000 l oleje každý. Neuvádí se zde požadavek omezení výkonu do 1 000 kVA ani požadavek na jištění pojistkami.
Konkrétně se jedná o případ olejového transformátoru o výkonu 2 000 kVA s obsahem oleje do 1 000 l, který bude jištěn nadproudovými a zkratovými ochranami jak na primáru, tak na sekundáru.
Je třeba budovat záchytnou jímku nebo stačí pouze úprava, která zabrání vytékání oleje - tzn. např. pouze jímka bez zhášecího roštu?

2. Požární oddělení
ČSN 33 3240 vč. změn Z1 a Z2 stanoví v čl. 4.2.5 pro venkovní stanoviště transformátorů, že v požárně nebezpečném prostoru stanoviště mohou být pouze zařízení stanic, která souvisí s provozem transformátoru.
V úvodu změny Z2 je uvedeno, že podle této normy se má postupovat i u blokových transformoven.
Konkrétně se jedná o umístění transformátoru o výkonu nad 1 000 kVA v kioskové transformovně, jejíž stěny nemají požární odpolnost EI90 podle ČSN 33 3201 čl. 7.6.2.2.1 (např. plechový kiosek). V tom případě se jedná podle mého názoru z hlediska požární ochrany o kryté venkovní stanoviště, musí být tedy zajištěny příslušné odstupové vzdálenosti k okolním objektům.
V kiosku je ale třeba umístit kromě transformátoru ještě minimálně :
- připojovací pole vn, které slouží pouze pro odpojení a uzemnění primáru transformátoru v případě údržby a revizí,
- rozváděč s jističem nn, který zajišťuje připojení a jištění transformátoru a kompenzaci proudu naprázdno.
Je možno tato zařízení považovat ve smyslu normy ČSN 33 3240 za zařízení souvisící s provozem transformátoru?
Můj dotaz směřuje k tomu, že někteří výrobci nabízejí plechové kioskové transformovny až do výkonu transformátoru 2 500 kVA a jsem na pochybách, zda takto vyrobený kiosek je v souladu s výše uvedenými normami.
Nebo platí v případě kiosků jiná norma?

Otázku podává: Ing. Jaroslav Bolek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 23. 10. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL