+

AD-229 Elektrický článek a rezavění oceli

OTÁZKA:
Elektrický článek a rezavění oceli

Prosím o radu, která asi nemá mnoho společného s elektrikou. V rodinném domě je instalován plynový kotel a zásobník TUV propojený trubkami ohřevu od plynového kotle a ovládací sonda (termostat) z kotle. Kotel je zapojený do zásuvky 230 V, která splňuje požadavky normy. Dále je provedeno pospojování Cu trubek topení vodičem CY 6. Rozvody vody jsou provedeny od zásobníku TUV asi 5 m v Cu trubkách a dále plastové. Vyskytlý problém: u zásobníku vody urezly přívodní vodovodní trubky. Je možné spojit problém ureznutí trubek se špatným zapojením elektroinstalace? Ještě upřesním: vývody ze zásobníku TUV jsou z kovu (asi železo), na které jsou napojeny mosazné šroubení a Cu trubky. Trubky u zásobníku jsou značně zarostlé vodním kamenem. Dle mého názoru je voda ze studny značně tvrdá a železitá, neboť podobný problém se mi vyskytl doma. Asi před 10 lety jsem provedl kompletní rekonstrukci rozvodů vody v plastu. Vodu máme tvrdou a železitou. Ohřev TUV zajišťuje bojler. Základní chyba v rozvodu vody bylo použití 1 ks ocelového prodloužení pro vodovodní baterii. Po 2 letech ocelové prodloužení prorezlo a bylo zanesené vodním kamenem. Ostatní mosazné zatím drží bez problémů.
Topenáři říkají, že je problém v elektroinstalaci, že vznikají bludné proudy, které způsobují zreznutí vývodů od zásobníku TUV.
Cituji z portálu elektrika.cz:
Zdrojem bludných proudů jsou elektrizované stejnosměrné trakce železniční dopravy, místní tramvajová a trolejbusová soustava provozovaná se stejnosměrným proudem, metra apod. - nic takového v okolí 30 km není.
Je možné spojit problém ureznutí trubek se špatným zapojením elektroinstalace?
Má pospojení vliv (kromě bezpečnosti elektroinstalace) na možnou chemickou reakci vody a tím na vznik elektrolytického článku a zreznutí trubek?

Otázku podává: Zdeněk Kubík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 4. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL