+

AA4-014 Ochrana živých částí rozváděčů

OTÁZKA:
Ochrana živých částí rozváděčů

Ptám se opět na rozváděče. Tentokrát se však nejedná o rozváděče staveništní, ale o rozváděče v rozvodně nebo v technologickém prostoru, kde je požadováno IP54.
1. Máme rozváděče v krytí IP 54/20. V otevřeném stavu má tedy krytí IP20. Nikde žádné kryty po otevření pole nejsou, přístroje samy o sobě mají IP20 (nebo jsou dovybaveny kryty na šroubové svorky aby měly IP20), vodiče jsou izolovány a ukončeny na přístrojích tak, že nikde holé vodiče nejsou a je tak dodrženo IP20, přípojnice jsou izolované (nebo kryté) aby měly IP20. Musí mít tento rozváděč provedeny vnitřní propoje vodiči s dvojitou izolací (zesílenou)? Tyto vodiče (vodičové svazky) jsou po otevření dveří volně přístupné dotyku. Máme za to, že vodiče musí být v tomto případě s dvojitou izolací pokud jsou v rozváděči po otevření volně přístupné. Byli jsme ochotni tolerovat, že vodiče se základní izolací byly v plastových rozváděčových kabelových kanálech v rozváděči. Pokud musí být použity vodiče s dvojitou izolací (ne jednoduchou), jež jsou volně přístupné po otevření rozváděče IP54/20, sdělte prosím normu, vyhllášku, předpis, na který bychom se mohli odvolat.
2. Máme rozváděče v krytí IP40/00. V tomto případě si myslíme, že není dvojitá izolace nutná. Pokud se mýlíme, sdělte nám to prosím. Budeme požadovat dvojitou (zesílenou) izolaci i tam.

Otázku podává: Hrdý Jiří
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 29. 4. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL