+

AH-324 Kontroly nouzového osvětlení

OTÁZKA:
Kontroly nouzového osvětlení

Otázky:
Mám otázky k provádění kontrol nouzového osvětlení dle ČSN EN 50172 (2005).
Kontroly nouzového osvětlení dle ČSN EN 50172 (2005):

7.2.2 Denně
Musí být kontrolovány ukazatele činnosti centrálního napájení, zda řádně fungují.
POZNÁMKA:
To znamená vizuální kontrolu indikátorů, aby se zjistilo, zda systém je v řádném stavu - nevyžaduje se zkouška (test) funkce.
Jak má být správně provedena tato kontrola?
Jak definovat pojem centrální napájení?
U systému nouzového osvětlení s centrálním zdrojem energie (akumulátory) se při denní kontrole ověří, že nabíječ(e) signalizují funkčnost sytému. Co, ale považovat u svítidel s vlastním akumulátorem za zdroj centrálního napájení, místo jištění daného okruhu v rozváděči? A za ukazatel činnosti považovat např. páčku jističe, že je v poloze zapnuto, nebo ověřit alespoň jedno svítidlo na každém samostatném okruhu, že je v provozu, nebo se provádění denní kontroly u svítidel s vlastním akumulátorem nevyžaduje?
Předpokládám, že když je budova přes víkendy, dovolené apod. prázdná, tak nemusí odpovědná osoba za nouzové osvětlení tuto denní kontrolu vykonávat.

7.2.3 Jednou za měsíc
a) Rozsvítit v nouzovém provozu každé svítidlo a každou značku východu s vnitřním osvětlením z jejich baterie tím, že se simuluje výpadek normálního osvětlení po dobu dostatečnou ke zjištění, zda každý zdroj svítí.
POZNÁMKA:
Doba pro simulaci výpadku by měla být dostatečná pro účel tohoto článku a přitom by měla minimalizovat poškození součástí systémů, např. světelných zdrojů.

Zde se ověřuje jen to, že svítidlo při výpadku normálního napájení svítí?
Ověření předepsaného min. času např. 1 h se nevyžaduje?
Z praxe vím, že když jsou již akumulátory nevyhovující, tak svítidlo svítí např. jen cca 5 min a pak zhasne, pokud by osoba provádějící kontrolu provedla tuto kontrolu okamžitě po nasimulování výpadku napájení, tak tuto závadu nezjistí, osobně jsem doporučoval provozovateli, aby výpadek napětí nasimuloval alespoň po dobu 20 min a teprve potom provedl kontrolu zda všechna svítidla svítí.

Otázku podává:Libor Abrešek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 29. 1. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL