+

AJ-144 Ochrana při poruše u pracovního stroje

OTÁZKA:
Ochrana při poruše u pracovního stroje

Při revizích pracovních strojů jsem se setkal v revizní správě s pojmem „Ochrana provedena nulováním“. Zaráží mě tento pojem, protože pokud vím, tak nulování bylo používáno v ČSN 341010 a v normách řady 33 2000 již tento termín používán není. Jedná se o velmi jednoduché stroje (brusky pilových kotoučů), které jsou k instalaci připojeny pohyblivým přívodem přes vidlici 16 A (32 A) a splňují všechny požadavky dle ČSN EN 60204-1, ale nemají žádný vlastní jisticí přístroj, který by zajišťoval ochranu automatickým odpojením od zdroje. Základní (normální) ochrana je provedena samozřejmě základní izolací a ochrana doplňující (při poruše) je zajištěna spojením neživých částí stroje s ochranným vodičem.
Otázka tedy zní: jak by měl správně terminologicky revizní technik označit takto provedenou ochranu před úrazem el. proudem?
Dle mého se jedná v podstatě o ochranné pospojení stroje.
Poznámka: jedná se o revizi pouze pracovního stroje nikoliv instalace, na kterou je tento stroj připojen pomocí pohyblivého přívodu. Tudíž je bezpředmětné měřit impedanci poruchové smyčky, pokud stroj může být kdykoliv přemístěn a připojen na instalaci, která je jištěná jiným ochranným prvkem.

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 6. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL