+

AJ-145 Jednoduché strojní zařízení a napájení řídicího obvodu

OTÁZKA:
Jednoduché strojní zařízení a napájení řídicího obvodu

Rád bych se zeptal na Váš názor, zda u elektrického zařízení pracovního stroje (kompresor), které obsahuje zapojení rozběhu Y-D pomocí stykačů, jejichž ovládací a řídicí obvody nejsou napojené z oddělovacího transformátoru a ovládací obvod obsahuje ovládací přístroj na vypnutí ovládání, tlakový spínač. Je takové provedení v souladu s ČSN EN 60204-1 ed. 2 čl.9.1.1? V tomto článku je mimo jiné napsáno následující:
„Transformátory nejsou povinné pro stroje s jedním spouštěčem motoru a/nebo maximálně dvěma řídicími přístroji.“ Jako řídicí přístroj je v této normě v článku 3.9 uvedena následující definice: “Přístroj zapojený do řídicího obvodu a používaný pro řízení provozu stroje (například snímač polohy, ruční řídicí spínač, relé, stykač, magneticky ovládaný ventil).“.
Dle mého je tedy v elektroinstalaci kompresoru nutné provést úpravu zapojení ovládacích obvodu dle čl. 9.1.1, protože, pokud dobře počítám, tak v zapojení rozběhu Y-D pomocí stykačů se nachází 3 stykače, jedno relé zajišťující přepínání Y-D, tlakový spínač a vypínač ovládacích obvodů. To je tedy více než dva řídící přístroje, a proto by měly ovládací obvody být napájeny přes transformátory, jejichž výstupní napětí nepřekračuje 277 V. Je má úvaha správná?

Otázku podává: Buben Jiří
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 7. 7. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL