+

AJ-146 Blokované a neblokované zásuvky

OTÁZKA:

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu:

Jde nám o výklad odstavce z normy ČSN EN 60204-1 ed. 2 čl. 13.4.5 Zásuvková spojení:
Odstavec „c) Zásuvková spojení, která mají být zapojována nebo odpojována v podmínkách zátěže, musí mít dostatečnou vypínací schopnost vypínání při zátěži. Pokud má zásuvkové spojení jmenovitý proud 30 A nebo vyšší, musí být vzájemně blokováno se spínacím přístrojem, tak aby zapojení a odpojení bylo možné pouze tehdy, je li přístroj ve vypnuté poloze„.
Zatím jsme si s ostatními projektanty vysvětlovali, že tento odstavec platí pro nějaká speciální zařízení, „která mají být zapojována nebo odpojována v podmínkách zátěže zásuvkovým spojením“. Protože dle normy ČSN 33 2000-5-537 odstavec 537.5.2 může být funkční spínání prováděno pomocí vidlic a zásuvek do 16 A. Všechna ostatní zařízení připojovaná pomocí zásuvky by měla mít vypínač a připojovat do zásuvky ve vypnutém stavu.
Zásuvkové skříně na velkostrojích používáme od renomovaných výrobců (Bals, Hensel) a plníme ČSN EN 60204-1 ed. 2 čl. 13.4.5 odstavec „h) Zásuvková spojení, která mají přenášet výkonové zátěže, avšak nemají být v podmínkách zátěže odpojována, musí mít přídržné prostředky zabraňující neúmyslnému nebo náhodnému odpojení a musí mít zřetelně označení, že nejsou určena k odpojování při zatížení.“
Nad zásuvky lepíme frézované štítky: ZÁKAZ MANIPULACE POD ZATÍŽENÍM.
V poslední době nám někteří technici odpovědní za převzetí zakázek tvrdí, že všechny zásuvky nad 30 A musí být vybaveny mechanickým blokováním proti odpojení - viz odstavec c).
Prosím o vyjádření k výše uvedené problematice.

Otázku podává: Gaidarus Libor
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 7. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL