+

AJ-156 Řídicí obvod a ztráta napětí

OTÁZKA:
Řídicí obvod a ztráta napětí

ČSN 33 2000-5-537 v článku 537.4.3 uvádí, že jističe a stykače dálkově ovládané musí vypínat při ztrátě napětí na cívkách, nebo musí být použito jiného způsobu tak, aby porucha vedla k bezpečnému stavu. Tento článek se vztahuje na funkci nouzového vypnutí.
Nedávno jsem se setkal s elektrickou instalací, kde v dřevařském provozu bylo nainstalováno několik přístrojů pro nouzové vypnutí označenými jako centrál stop. Tyto přístroje byly provedeny pomocí hřibových ovládacích hlavic se spínacími kontakty, jež po aktivaci uvedly v činnost vyrážecí cívky jističů.
Dle mého názoru je toto v rozporu s výše uvedeným článkem. Už jen z principu, pokud by došlo k poruše na ovládacím obvodu nouzového vypnutí, pak po aktivaci spínače nouzového vypnutí by byl celý obvod bez napětí a tudíž nefunkční. Setkal jsem se se stejným provedením obvodů nouzového zastavení (vypnutí) na strojním zařízení. Podle logiky věci by takto provedená funkce nouzového zastavení (vypnutí) ztrácela svoji nadřazenost všem ostatním funkcím a je tudíž v rozporu s ČSN 60204-1.
Dotaz tedy zní: Jak uvedené obvody uvést do souladu s ČSN, aniž by muselo být použito podpěťových cívek, které by při výpadcích el. energie způsobené například v distribuční síti dodavatele způsobovaly vyrážení jističů příslušných obvodů a po obnovení dodávky by obsluha musela tyto vyražené jističe nahazovat?

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 4. 12. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL