+

AK-094 Měření v zásuvkách ZIS

OTÁZKA:
Měření v zásuvkách ZIS

Prosím o informaci týkající se měření v zásuvkách ZIS:
Při provádění revize – měření v zásuvkách ZIS dle ČSN 33 2140 – jsem naměřil hodnoty L1/PE – 136 V a L2/PE – 87 V. Dále jsem při zatížení těchto zásuvek odporem 1 kΩ dle čl. 15.3.3 naměřil hodnoty měřicího proudu mezi L1/PE – 1,6 mA!! a L2/PE – 0,8 mA.
Tato nebo obdobná situace se opakovala i při měření na dalších operačních sálech v dalších zásuvkách ZIS napájených z jiných transformátorů.
Při měření ale přímo na výstupních svorkách jednotlivých transformátorů ZIS jsou hodnoty napětí proti PE správné - cca 2 × 115 V.
Vzhledem k tomu, že ve všech měřených případech jsou jako hlídače izolačního stavu použity přístroje jednoho typu HAKEL, přikláním se k tomu, že je možné zde hledat příčinu problému - jednak v nerovnoměrnosti napětí obou stran proti vodiči PE a s tím i souvisejícího naměřeného vyššího poruchového proudu než povolená hodnota 1 mA na straně s naměřeným vyšším napětím 136 V.
K hlášení poruchy dochází i při vyšší hodnotě odporu (kolem 70 kΩ) a ne při 47 kΩ, jak uvádí čl. 15.3.4.
Prosím sdělte mi případně Váš názor nebo Vaší zkušenost, např. jestli se při měření nemá přístroj HAKEL odpojit a jak, nebo zda neexistuje možnost jeho hodnoty upravit, nebo zda měření s odporem 1 kΩ se nemá provádět pouze přímo na výstupních svorkách transformátorů ZIS.
Pro měření používám odporovou dekádu Metra Blansko doplněnou o „klasický“ univerzální měřicí digitální přístroj pro měření U/I.
Případná Vaše informace je pro mne důležitá i pro rozhodnutí zda je nutné HIS typu HAKEL nechat vyměnit za jiné typy.

Poznámka:
1. Pojem L1 a L2 znamená: měření - L1 (levá strana zásuvky 230 V/ZIS proti kolíku) a L2 (pravá strana).
2. Veškeré spotřebiče byly ze zásuvek ZIS odpojeny.

Otázku podává: Bula František
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 7. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL