+

AE-278 Nulový vodič vedle kabelu (nový příspěvek 7. 11. 2011)

OTÁZKA:
Nulový vodič vedle kabelu

Lze v soustavě TN-S použít čtyřvodičový kabel 1-CYKY-J se zelenožlutým vodičem PE a v jeho těsné blízkosti (pod společnými příchytkami) vést separátní světle modrý vodič N (např. 1-YY). Pokud je to v rozporu s ČSN, prosím, uveďte danou ČSN.
Ještě svůj dotaz ohledně N vodiče přiloženého ke čtyřvodičovému kabelu upřesňuji: Jedná se o kabel 1-CYKY-J 4 x 185 (se zelenožlutým vodičem PE) a k němu přiložený kabel 1-YY 185 (světle modrý N). Vedení je v průmyslovém objektu uloženo na kabelovém roštu pod společnými příchytkami. Použitý čtyřžilový kabel a jednovodičový kabel mají stejnou konstrukci (PVC izolace + PVC plášť). Jsem toho názoru, že takto provedené vedení není v rozporu s ČSN 33 2000-5-52, čl. 520.N3.6: "Střední vodič musí být vždy kladen ve společném obložení s vodiči fázovými, popř. v jejich těsné blízkosti."
Domnívám se, že se jedná o čistší řešení, než mi doporučují někteří kolegové, a to v kabelu 1-CYKY-J 4 x 185 přeznačit zelenožlutou žílu na světle modrou (jako vodič N) a použít přiložený kabel 1-YY 185 (zelenožlutý PE).

Otázku podává: Pavel Majer
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 2. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL