+

AE-290 Oprava stoupacího vedení v panelovém domě (nový příspěvek 14. 4. 2011)

OTÁZKA:
Oprava stoupacího vedení v panelovém domě

Přečetl jsem si celou diskusi, a to ohledně dotazů týkajících se renovace hlavního stoupacího vedení v panelových domech včetně přívodu z venkovní RIS. Z Vašich odpovědí jsem si udělal nějaký obrázek o dané problematice, nicméně bych byl rád, kdybyste mi odpověděli i na můj dotaz. Jedná se o dům 6 N.P. (18 bytů), přívod z venkovní RIS (nožové pojistky 80 A) je v současné době Al 16. Naším záměrem je výměna vedení Al za Cu, starých hlavních jističů pro jednotlivé byty (15 A/21 A) a náhrada, popř. odstranění starých závitových pojistek v rozváděči ve sklepním prostoru (osvětlení společných prostor, STA, schodišťový spínač apod.). Hlavní přívody do jednotlivých bytů by „zatím“ zůstaly původní (dvouvodič L+PEN 6 mm2).
Má představa byla, že až po bytové jističové rozvodnice by zůstala zachována soustava TN-C a v případě, že by si nájemník provedl rekonstrukci elektro rozvodů v bytě, tak by jako místo rozdělení TN-C-S sloužila bytová rozvodnice.
Zde jsem se ale dostal do „křížku“ se zástupcem firmy, která by tuto rekonstrukci/opravu měla provést. Ten trval na tom, že místo rozdělení už musí být ve stoupačce v elektroměrovém rozváděči. Dal jsem mu sice za pravdu ohledně průřezu do 6 mm2, ale nevím jak by se to „bilo“ se stávajícím dvouvodičovým přívodem do bytu. Někde jsem se tady dočetl, že ani rozvodné závody nepovolily přívod do bytu 10 mm2 s tím, že dům má ústřední vytápění apod. Navíc jsme se neshodli ani v otázce přívodního vedení z RIS, kdy moje představa byla max. 25 Cu, jeho až 35 Cu.
Nakonec jsem se chtěl zeptat, zdali výše uvedené mohu pojmout jako opravu, bez výměny celých rozváděčů v patrech s tím, že bychom provedli pouze protipožární přepážky mezi jednotlivými patry.

Otázku podává: Oldřich Ševčík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 4. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL