+

AE-307 Nouzové osvětlení požadované z hlediska požáru a další nouzové osvětlení

OTÁZKA:
Nouzové osvětlení požadované z hlediska požáru a další nouzové osvětlení

Obracíme se na Vás zdvořile ještě s jedním dotazem na téma nouzové osvětlení:
Projektujeme elektroinstalaci v objektu, kde je na základě Požárně bezpečnostního řešení (PBŘ) stavby požadováno nouzové osvětlení na chráněné únikové cestě. Bude se tudíž jednat o zařízení sloužící k protipožárnímu zabezpečení objektu, od kterého se požaduje funkce při požáru a u kterého je třeba kromě ČSN EN 1838 a ČSN EN 50172 respektovat příslušné požární předpisy, tj. především ČSN 73 0802, ČSN 73 0804 a ČSN 33 2000-5-56 ed. 2.
Kromě tohoto nouzového osvětlení zamýšlíme navrhnout nouzové únikové osvětlení i v některých dalších prostorech objektu, a protože v těch to PBŘ nestanovuje, hodláme se na ně dívat jako na zařízení, které neslouží k protipožárnímu zabezpečení objektu, u kterého není požadavek na funkčnost při požáru a které je proto možno navrhnout pouze podle norem ČSN EN 1838 a ČSN EN 50172, eventuálně ČSN 33 2000-5-56 ed. 2.
Obě části nouzového osvětlení hodláme napájet ze specializovaného centrálního zdroje s baterií, který splňuje požadavky na dva nezávislé zdroje - síť nebo baterie a navíc je schopen jednotlivá svítidla příslušně ovládat i monitorovat. Tento zdroj hodláme umístit do samostatného požárního úseku ("požární rozvodny").
Svítidla nouzového osvětlení na chráněné únikové cestě požadovaná PBŘ zamýšlíme připojit z uvedeného centrálního zdroje funkčními kabely při požáru uloženými ve funkčních trasách v souladu se ZP-27/2008.
Kabely z centrálního zdroje k ostatním nouzovým svítidlům hodláme navrhnout bez funkční odolnosti.
Je prosím naše uvažované řešení správné?

Otázku podává: J. B.
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 11. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL