+

AF-124 Spínací přístroje u bazénu (ještě k AF-123)

OTÁZKA:
Spínací přístroje u bazénu (ještě k AF-123)

Mám několik dotazů:

1. V příloze na obrázku 1 jsem stanovil zóny pro bazén rodinného domu. Jedná se o bazén z nerezového plechu, který má kolem sebe "přelivné žlaby". Pokud je v bazénu nějaká osoba, dá se říci, že voda se neustále přelévá přes okraje bazénů a teče do "přelivných žlabů". Chtěl bych si jen ověřit, že zóny, tak jak jsem je naznačil na obrázku, jsou správně vymezeny.

2. U obrázků č. 2 a 3 jsem naznačil poruchovou situaci, při níž by mohla být ohrožena osoba v bazénu. Napětí SELV je ve všech případech 24 V DC.
a) Jaké bude náhradní schéma pro dotykový proud a napětí pro situaci na obrázku č. 2? Prosím uvést i orientační výpočet.
b) Jaké bude náhradní schéma pro dotykový proud a napětí pro situaci na obrázku č. 3 (uvažujeme-li, že spínač je vodivý a je zabetonován do okolního terénu? Prosím uvést i orientační výpočet.
c) Nezakazuje nějaké norma umístění spínače podle obrázku č. 3?

3. Dostalo se mi do ruky "ES prohlášení o shodě" z roku 2009 pro elektrické zařízení na 230 V AC, kde není uvedeno poslední dvojčíslí roku, v němž bylo elektrické zařízení opatřeno označením CE (§ 3 bod 2f).
a) Platí stále § 3 vyhlášky č. 17/2003 Sb. v celém rozsahu?
b) Pokud zařízení, které nemá "ES prohlášení o shodě" kompletní dle vyhlášky č. 17/2003 Sb. namontuje montážní firma k bazénu a dojde k nějaké nehodě způsobené tímto zařízením, kdo bude právně odpovědný?

Otázku podává: Bouda Jaroslav
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 1. 12. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL