+

AJ-187 Připojení stroje pomocí zásuvkového spojení

OTÁZKA:
Připojení stroje pomocí zásuvkového spojení

Žádám Vás o radu ve věci revize strojů. Jedná se o to, že stroje v dílně strojního obrábění jsou připojené pohyblivými přívody do zásuvek stávající elektrické instalace. Na strojích se pracuje občas, nikdy nepracují všechny najednou.
Zásuvky jsou instalované u strojů a pro každý stroj je samostatná zásuvka. Samozřejmě při revizi kontroluji mimo připojení stroje i zásuvkové obvody po stránce dostatečné dimenze napájecích kabelů a jejich jištění s přihlédnutím na doporučené jištění stroje od výrobce.
Bylo mi sděleno, že toto řešení firma zvolila, protože za rok se stěhuje do nových objektů a pronajímatel stávající dílny si nepřeje zasahovat do stávajícího rozvodu elektrické instalace.
Je toto řešení možné a není v rozporu s předpisy nebo ustanoveními norem? V normě ČSN EN 60204-1 ed. 2 jsem v článku 5.3.2 odstavec e) našel možnost, která umožňuje zásuvkové spojení pro elektrické napájení ohebným kabelem i když je to v souvislosti a hlavním vypínačem stroje. O proudové zatížitelnosti a příkonu se nepíše.

Otázku podává: Sitka František
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 3. 2012
 
 
Facebook Obchod IN-EL