+

AF-132 Místnost se sprchovými kouty

OTÁZKA:
Místnost se sprchovými kouty

Obracím se na Vás s dotazem ohledně místnosti se sprchovými kouty, která byla provedena dle ČSN 37 5215:1970. V této místnosti proběhla výměna umývacího žlabu (jedná se o umývárnu v dětském táboře) za tři sprchové boxy s vanou a dveřmi. Za těmito boxy se nachází staré vedení v protahovacích instalačních lištách, které se již nevyužívá. Toto vedení jsem doporučil odpojit od napětí. Mohla být dříve provedena instalace pomocí protahovacích lišt? Dnes je nutné mít vedení minimálně 5 cm pod omítkou, a pokud toto nelze splnit, musí být vedení chráněně proudovým chráničem 30 mA nebo kovovým pospojovaným pláštěm atd.
Dále bych měl dotaz týkající se zón a umístění jednotlivých spotřebičů. Jelikož se jedná o sprchové boxy s dveřmi, lze předpokládat, že se stříkající voda za obvyklého užívání nedostane ven z boxu. Jenomže se jedná o dětský tábor a víme jak se dovedou děti rozdovádět.
Samozřejmostí je ochranné pospojování, které mělo tehdy zahrnovat přívod vody, kovové stavební prvky přístupné dotyku, kovové odpady, ochranné kolíky zásuvek.
U stropu, který je vysoký 2,4 m, je instalováno svítidlo vzdálené od sprchových boxů 80 cm. Vzhledem k tomu, že se jednalo o svítidlo se stupněm krytí IP20, doporučil jsem je vyměnit za svítidlo s krytím IP44 s ochranou mřížkou, a to z důvodu srážení páry ze sprch a také z důvodu výšky instalace svítidla. Zásuvka pro napájení ohřívače vody se nachází 2 m od sprchových boxů.
Jak se určují zóny u těchto sprchových koutů?
Úplně nejlepší řešení je samozřejmě provést rekonstrukci dle současných předpisů.

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 26. 9. 2012
 
 
Facebook Obchod IN-EL