+

AD-424 Vnější vlivy a proudový chránič

OTÁZKA:
Vnější vlivy a proudový chránič

Prosím o radu. Máme instalovat několik zařízení v chemickém provozu, kde je dle protokolu prostředí "BE2N1 (pouze krátkodobě)". Podle normy ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 má být instalace řešena podrobněji dle ČSN 33 2000-4-482. Tam se uvádí, že všechna zařízení musí být zapojena přes proudový chránič 300 mA a vodiče PEN se nepřipouštějí. V tomto prostoru je instalováno několik desítek strojů a žádný z nich není zapojen přes proudový chránič.

Dotazy zní:
1. Musím instalovat proudové chrániče pro nová zařízení, i když do kontaktu s hořlavými hmotami nepřijdou? Budou umístěny tak, že není možné jejich zasypání atd. - viz článek 482.1.1.

2. Při změně (zhoršení) podmínek na "BE2N2 nebezpečí požáru hořlavých prachů" nebo na "BE2N3 nebezpečí požáru hořlavých kapalin" nebo dokonce na "BE3N3 nebezpečí výbuchu výbušnin" zde požadavek na použití proudového chrániče není - proč? Mám tedy přesvědčit provozovatele ať změní protokol na horší podmínky, aby se mi zjednodušila a zlevnila elektroinstalace? (V tomto případě se jedná o výstupní prachový materiál z kalolisu, takže by se prostředí dalo změnit na BE2N2.)

Otázku podává: Milan Dvořák
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 2. 2013
 
 
Facebook Obchod IN-EL