+

AE-478 Typ kabelu k nouzovému osvětlení s vlastním zdrojem

OTÁZKA:
Typ kabelu k nouzovému osvětlení s vlastním zdrojem

Prosím o názor na typ kabelu, který je nutno použít pro připojení autonomních svítidel nouzového osvětleni v kulturním domě, kde bude zcela nová elektrická instalace provedena s uložením minimálně 10 mm v omítce.
S ohledem na ČSN 73 0848 čl. 4.2.5, že "V případě, že je dodávka elektrické energie pro elektrická zařízeni, která mají zůstat v případě požáru funkční zabezpečená kabely nebo vodiči odpovídajícími zkoušce podle ČSN IEC 60331-21, které jsou uloženy pod omítkou s vrstvou krytí alespoň 10 mm, je bez průkazu zajištěna funkčnost teto kabelové trasy", bych se přiklonil k názoru, že musí být použit i v tomto případě ohni odolný kabel se zachováním celistvosti v požadovaném čase dle Požárně bezpečnostního řešeni stavby (stanovuje požární specialista).
Zkrátka jádro pudla zni: je možno takovéto nouzové a protipanické kabeláže pod omítkou k autonomním NZ svítidlům ošetřit obyčejnými kabely typu např. CYKY 3C x 2,5 mm2, nebo musí být použit kabel ohni odolný se zachováním celistvosti obvodu po požadovanou dobu při požáru, např. PRAFLADUR?
Ještě možná z pohledu logiky (logický pohled však u bezpečnosti staveb často neplatí): Pokud dojde k požáru, který zasáhne nouzové svítidlo a jeho svorkovnici, pak (pokud není svorkovnice keramická ohni odolná) patrně dojde ke zničení svítidla i svorek požárem a přerušení obvodu, navíc obvykle při požáru mohou být hasiči odpojena od zdroje i tato zařízeni (TOTAL STOP). Jelikož jsou svítidla autonomní (s baterií), měla by vydržet svítit požadovaný čas, tedy dobu evakuace osob. Z uvedeného jaksi by logicky vyplývalo, že v tomto případě je možno použít naprosto obyčejné kabely CYKY (Cykylo), a tedy že použitím jakýchkoliv ohni odolných kabelů, nemůže být v principu zvýšena bezpečnost.

Otázku podává: Studnička
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 5. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL