+

AC-284 Vedení pod střechou – ochrana před přepětím

OTÁZKA:
Vedení pod střechou – ochrana před přepětím

Na bytovém domě je zřízen nový vnější LPS dle ČSN EN 62305. Střecha je plechová, tudíž propojená s jímacím vedením. Na půdě domu jsou těsně pod vodivou střešní krytinou umístěna jak slaboproudá, tak silnoproudá vedení. Při revizi jsem uvedl do závad, že vedení pod střechou je třeba chránit proti přepětí, ať už instalací přepěťových ochran, nebo oddálením na bezpečnou izolační vzdálenost.
Zhotovitelská firma a projektant tvrdí, že toto spadá do vnitřní ochrany před bleskem a nemusí tudíž tento problém řešit, já si ale myslím, že i při instalaci pouze vnějšího LPS se přece musí dbát na bezpečnou izolační vzdálenost všech částí v objektu od LPS, na které by se mohlo zanést přepětí.
Poraďte mě prosím, jak by se tento problém měl řešit.
Ještě bych se chtěl zeptat na povinnost projektanta uvádět v projektové dokumentaci výpočet dostatečné izolační vzdálenosti. Někteří projektanti to vůbec neřeší, případně tvrdí, že pokud je střecha objektu plechová, stejně se nic nemusí počítat, když je všechno na střeše propojeno. Dle mého názoru je ale tento výpočet nutný i u plechové střechy pro určení dostatečné vzdálenosti, např. kovových komínových vložek, vedení na půdě pod střechou, vedení v blízkosti svodů a podobně.

Otázku podává: Hurta
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 6. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL