+

AE-482 Stanovení vzdušné vzdálenosti v zařízení

OTÁZKA:
Stanovení vzdušné vzdálenosti v zařízení

Můžete prosím sdělit svůj pohled na následující situaci:
Kovová skříň osazená frekvenčním měničem, řídicí elektronikou včetně stykače na přívodu do měniče, a svorkovnicí je opatřena dvířky upevněnými v rozích šroubovými spoji. Do skříně jsou zavedené tlakové a teplotní snímače, kabeláž s motorem kompresoru. Domnívám se, že na tuto sestavu lze nahlížet jako na rozváděč. (Jde o kondenzační jednotku s kompresorem, která tvoří subsystém tepelného čerpadla.)
Můj problém je stanovit, jaká je přípustná vzdušná vzdálenost mezi živými částmi ve skříni a dvířky skříně. Na bloku zabudovaného měniče jsou body - živé části, které jsou pod napětím a nesplňují krytí IP2X. Nicméně celý tento „rozváděč – skříň“ je zabudován do skříně tepelného čerpadla, tzn., že po otevření skříně tepelného čerpadla nejsou přístupné, resp. jsou přístupné až po odejmutí zmíněných dvířek upevněných šrouby. Tato dvířka jsou pospojená ochranným vodičem. Promáčknutí dvířek je tedy za normálních podmínek nepravděpodobné. Mám stanovit, jaká je minimální přípustná vzdušná vzdálenost mezi nekrytou živou svorkou na desce filtru měniče a dvířky (odnímatelným krytem).
Situace, kterou popisuji, odpovídá částečně textu v přiloženém souboru, který jsem objevil v katalogu Schneider Electric: Norma ČSN 60439-1 kapitola 8.2.5 stanovuje mezi živými částmi a součástmi rozváděče (krycí panely…), které mohou být deformovány, na 14 mm pro uvedené jmenovité izolační napětí Ui = 500 V a jmenovité impulzní napětí Uimp = 6 kV.

Mohu postupovat analogicky? Protože v mém případě je zařízení připojeno do TN-S 230/400 V podle tabulky G1 na str. 92 uvedené normy, uvažuji hodnotu jmenovitého impulsního napětí 2,5 kV – úroveň na zátěži přístroje, zařízení. Pro toto napětí podle tabulky 14 na str. 67 Minimální vzdušné vzdálenosti ve vzduchu platí hodnota 1,5 mm. V našem případě je skutečná vzdálenost stěny dvířek od živé nekryté svorky asi 7 mm a ještě jsme kolem svorky izolačním tmelem vytvořili „zábranu“ proti náhodnému promáčknutí krytu z vnější strany. Nicméně potřebuji dát stanovisko opřené o konkrétní článek normy. Vyjádření bezpečnostního technika bylo, že není správné posuzovat zařízení jako rozváděč, což je asi pravda, protože na tuto sestavu není provedena typová zkouška, skříň není opatřena typovým štítkem. Nicméně, pokud situaci budu posuzovat podle ČSN EN 61439-1 ed. 2 Rozváděče nízkého napětí – Všeobecná ustanovení, bude výsledek stejný.

Otázku podává: Miroslav Grabmüller
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 6. 7. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL