+

AE-506 Rozváděče vn 22 kV - ovládací obvod

OTÁZKA:
Rozváděče vn 22 kV - ovládací obvod

V současné době projektuji modernizaci ovládacích obvodů starších skříňových rozváděčů vn 22 kV.
Rozváděče vybavuji ovládacími terminály řady REF620, které umožní jejich dálkové ovládání z dispečinku. Při modernizaci ovládacích obvodů jsem narazil na problém, jakým komponentem řešit varování před ztrátou ovládacího napětí.
Vypínače jsou vybaveny pouze vypínacími cívkami. Při všech dřívějších modernizacích jsem používal relé, které mi svým zapnutým kontaktem signalizovalo přítomnost ovládacího napětí, abych měl informaci, že zapnutý vypínač bude možno i dálkově vypnout.
U nových rozváděčů se setkávám se situací, že signalizace o ztrátě ovládacího napětí je zajištěna pouze pomocným kontaktem na jističi ovládacího obvodu. Přitom ale vlastní ovládací napětí na silových kontaktech tohoto jističe žádné být nemusí.
Přívod ovládacího napětí do jednotlivých polí je proveden pomocí průběžného vedení všemi poli, to znamená v případě 20 polí 80 svorek a tím je poměrně velká možnost poruchy vedení ovládacího napětí.
Přitom do vypínacího obvodu jsou zapojeny i obvody pasivní bezpečnosti, jako např. záblesková ochrana, přetlakové klapky apod.
Myslím si, že signalizace z pomocného kontaktu jističe o tom, že jistič ovládacího napětí není vypnutý, je vzhledem k důležitosti vypínání nedostatečná.

Otázka:
Existuje v nějaké normě technická podpora, jak má být řešena signalizace poruchy ovládacího napětí u dálkově ovládaných vypínačů vysokého napětí?
Je signalizační kontakt na jističi plnohodnotnou náhradou za relé přítomnosti napětí?

Otázku podává: Libor Gaidarus
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 5. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL