+

AB-372 Jističe ve starších instalacích

OTÁZKA:
Jističe ve starších instalacích

Občas vidíme nainstalovaná nová elektrická zařízení do starší budovy, ve které jsou v hlavním rozváděči instalovány staré jističe a pro jednoduchost jsou nově instalované obvody připojeny k starým FA. Tyto jističe jsou označené (kromě jmenovité hodnoty) ještě tzv. “velikostí jističe“, např. č. 15 – viz přiložené foto. Jejich jmenovitý proud (srovnatelný se jmenovitým proudem nyní vyráběných jističů dle souboru ČSN EN 60898) přibližně odpovídá této „velikosti jističe“ a ne jmenovité hodnotě na nich uvedené (např. 10 A), která je vždy menší. Vím, že toto platí u jističů od OEZ, např. J7K a LSF.
1. Lze toto pravidlo použít paušálně na všechny jističe, které jsou označeny „velikosti jističe“ např. č. 15? Nebo je problematika složitější?
2. Jmenovitá hodnota jističe na fotografii FA23 vlevo, vyrobeného dle ČSN 35 4174, je již srovnatelná s jističi vyrobenými dle souboru ČSN 60898? Viz tab. 6 v ČSN 35 4174.
Nebo se touto problematikou zabývá již některý předešlý dotaz? Na vašich webových stránkách ve vyhledávači po zadání pojmu „ČSN 35 4174“ jsem nic nenašel.



Otázku podává: P. Doseděl
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 12. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL