+

AE-532 Charakteristiky prostorů z hlediska požadovaného osvětlení

OTÁZKA:
Charakteristiky prostorů z hlediska požadovaného osvětlení

Mám dotaz k objasnění ČSN 74 4301:2004 včetně jejích změn:
Tabulka "B1" uvádí v položce 3 a 9 obdobné znění z hlediska prostorů. Jak si vysvětlit "pojem – výraz":
Položka 3: "malá frekvence ... ".
Položka 9: "frekventovaná komunikace .... , zvýšený pohyb v objektu nebydlících osob".

Dotaz:
Vycházím z předpokladu, že běžný prostor bytového domu má prakticky vstupní část – podlaží přístupu zvenku a samozřejmě z ostatních vyšších podlaží, kde je vyšší počet osob v jeden okamžik. Odhaduji max. do 15 osob v minimálním časovém úseku, maximálně několika minut. Ostatní obytná podlaží – chodby jsou s velmi malou frekvencí. Předpokládám, že tyto prostory lze jednoznačně zařadit pod položku 3.
U položky 9 chápu pojem "frekventovaná komunikace" tam, kde je po delší dobu pohyb osob překračující svým počtem podlahovou plochu prostoru cca z 50 % (je to můj subjektivní názor, jak vyhodnotit uvedený pojem – výraz).
Pokud jde o druhou část položky 9 "zvýšený pohyb v objektu nebydlících osob", domnívám se, že v bytovém domě se tento případ vyskytuje pouze v podobě návštěv, což je velmi malé procento z pohybujících se osob trvale bydlících. Pokud jsou bytové domy s komerčním prostorem, jsou vždy tyto odděleny (i s vazbou na požární předpisy), a proto se domnívám, že pohyb osob v prostorách s komerčním využitím by mněl spadat do řešení z hlediska osvětlení pod ČSN EN 12464-1:2012 nebo ČSN EN 12464-2:2014.
Domnívám se, že je nutné konkretizovat "počet osob" s vazbou na pojem, "frekvence – frekventované" a dále pak "nebydlící osoby".

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 1. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL