+

AE-539 Ochrana rozvodu venkovního osvětlení v zemědělských provozech

 

Obracím se na vás s prosbou o radu:

V areálu (středisku) jednoho zemědělského podniku je instalován páteřní rozvod tzv. nočního osvětlení, které je spínáno fotočidlem. Jedná se výbojková svítidla instalovaná na sloupech či na budovách, která osvětlují komunikace a prostranství mezi zemědělskými budovami. Rozvod byl instalován v druhé polovině 80. let minulého století v soustavě TN-C. Napájen je dvouvodičově ze střediskové rozvodny, takže jednotlivé odbočky od páteřního rozvodu jsou odjištěny 6A FU.

V letošním roce probíhá v tomto středisku generální oprava jednoho kravína včetně elektroinstalace a v rámci této akce má investor záměr instalovat na venkovní strany obou štítových zdí výbojková svítidla, která by byla napájena z tohoto obvodu. Napájecí vedení k těmto svítidlům by byla uložena na kabelových roštech pod stropem kravína (uvnitř stáje). Z venkovní strany objektu by byla instalovaná pojistková skříň se svorkami tohoto obvodu, označená že obvod není napájen z hlavního rozváděče budovy.

Otázka zní: Musí být tento obvod (odbočka z páteřního rozvodu, vstupující do budovy) napájen přes RCD 0,3 A dle čl. 705.411.1 a čl. 705.422.7 normy ČSN 33 2000-7-705 ed. 2? Nebo na něj lze vztáhnout ustanovení ČSN 33 2000-7-714 ed. 2 pro venkovní osvětlení a tudíž může být bez RCD?

P. Doseděl

 

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 4. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL