+

AA3-309 Napětí naměřené na zábradlí domu

Mám na Vás prosbu.

Byl jsem požádán o pomoc od bývalého spolupracovníka, elektrikáře, který s instalací v domě nemá nic společného tak jako já. Začal spolupracovat s investorem, který tyto domy staví a jemu si stěžoval majitel domu, že v domě koroduje zábradlí. A někdo mu naměřil 8 voltů na zábradlí, a proto že koroduje. Elektrikář naměřil multimetrem také 8 voltů na zábradlí.

Objekt je zděný řadový rodinný dům, asi 3 roky starý. V prvním v patře je umístěn balkon pokoje. Já jsem naměřil na zábradlí 8 voltů. Zjistil jsem, že zábradlí není pospojováno s elektrickou instalací hromosvodem ani topením. Napětí se na zábradlí indukuje. 8 voltů se naměří, když jsou zapnuty jističe osvětlení a zásuvek pokoje. 8 až 20 voltů se naměří, když se zapínají spotřebiče v pokoji, na chodbě a v sousedním pokoji. Pospojením zábradlí s elektrickou instalací nebo s topením se žádné napětí nenaměří. V době měření mžilo a bylo vlhko, tak se napětí naměřilo i na dlažbě položené na balkoně.

Mám dotaz: Má se zábradlí pospojovat a s čím: s elektrickou instalací nebo s hromosvodem? Nebo se to má ponechat? A má vliv toto napětí na korozi zábradlí?

S. J.

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 7. 6. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL