+

AA3-317 Určení proudu Id v síti IT

Zajímalo by mne následující:

Pokud mám síť IT a zařízení, například motor, který je uzemněn samostatným vodičem a zemničem (např. zemnící tyč) a dojde k poruše (např. fáze L3 se spojí se zemí – kostrou motoru), přejde zem na potenciál L3. Tedy rozdíl potenciálů mezi fází L3 a zemí (nová L3) bude nulový. Pokud se při zemním spojení dotknu kostry poškozeného motoru, nedojde k úrazu, protože budu na stejném potenciálu.

Poruchový proud je tak malý, že nehrozí úraz elektrickým proudem.

Dle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 v čl. 411.6.2 je uvedeno, že neživé části musí být uzemněny individuálně, po skupinách nebo společně za splnění těchto podmínek:

RA × Id ≤ 50 V

(50 V pro prostory normální, nebezpečné a 12 V pro zvlášť nebezpečné prostory).

Průřez ochranného vodiče zvolím dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 a jeho odpor mohu vypočítat dle vztahu R = (ρ × l)/S, odpor tyčového zemniče je možné přibližně určit ze vztahu R = (0,9 × ρ)/l, kde ρ je rezistivita půdy (rezistivitu lze změřit či dosadit obecné hodnoty z tabulek dle typu půdy), ale nevím jak určit proud Id.

Z úpravy vzorce mohu vyjádřit Id následovně:

RA × Id ≤ 50 V, tzn. Id ≤ 50 V/RA,

ale já bych měl, dle mého úsudku, určovat správný průřez ochranného vodiče a zemniče až poté, co určím proud Id. Můžete mi poradit, jak určit proud Id při poruše? Nebo se proud Id při první poruše neurčuje a jen se dodrží předepsané minimální průřezy pro ochranný vodič dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 a použije se některý z typů zemniče?

V literatuře jsem našel zmínku o proudu Id, kde se uvádí, že hodnota se pohybuje okolo 100 mA. Je proud Id při první poruše daný nějakou normou a nevypočítává se, jde tedy o empirickou hodnotu?

Nebo je velikost proudu Id dána právě poměrem: 50 V (nebo 12 V)/RA?

V případě druhé poruchy platí impedance smyčky a doby odpojení dle tabulky 41.1.

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 9. 8. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL