+

AH-612 K revizi ochrany před bleskem, osvědčení pro projektanty

1. Součástí jaké revize by měl být vnitřní systém ochrany před bleskem (tj. uzemnění a pospojování související s vyrovnáním potenciálu a koordinace ochrany SPD)? El. instalace nebo systému ochrany před bleskem?
Protože systém vnitřní ochrany před bleskem spadá do souboru norem ČSN EN 62305 a závěr revizní zprávy je podle ČSN 33 1500/Z4 odlišný u ochrany před bleskem a u el. instalace, předpokládám, že by revize vnitřní ochrany před bleskem měla být součástí systému ochrany před bleskem LPS.
Setkal jsem se s případem, že jedna firma udělala hromosvod, druhá na střeše namontovala fotovoltaické panely včetně měniče a rozváděče s namontovanou ochranou SPD a obě nezávislé firmy předaly na svoji provedenou montáž revize, kde bylo v obou případech uvedeno, že vnitřní systém ochrany před bleskem není předmětem revize.

2. Mám-li § 10 vyhlášky č. 50/1978 Sb. a nemám-li akreditaci dle zákona č. 360/1992 Sb., tak mě tato odborná způsobilost podle této vyhlášky neopravňuje k projektování, a tudíž je zbytečné se z tohoto paragrafu nechat přezkušovat. Předpokládám, že když budu chtít zakreslit skutečné provedení el. instalace, tak k tomu nemusím mít žádné oprávnění.

Ing. Josef Havel

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 24. 10. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL