+

AA1-315 Oddělovací relé PELV (Nový příspěvek 26. 1. 2017.)

Při návrhu řízení průmyslové technologie, jejíž součástí je jak výkonová část, tak část řídicího systému, jsme narazili na problém oddělení části řídicího systému od navazující výkonové části (ovládací napětí výkonové části).

Instalace obvodů vstupů/výstupů řídicího systému je zhotovena v PELV 24 V DC. Napájení každého ze vstupů/výstupů řídicího systému je řešeno samostatným zdrojem na vstupní/výstupní kartě řídicího systému s elektronickým proudovým omezením a odolností proti zkratu.

Ovládací část silnoproudu je napájena přes oddělovací transformátor, jmenovité napětí 230 V AC.

Pro oddělení vstupů/výstupů řídicího systému (PELV) od ovládací části (230 V AC, napájené přes transformátor) bychom chtěli použít relé s parametry:
a) izolace mezi cívkou a kontaktní sadou:
- kategorie přepětí: III,
- zkušební pulzní napětí kV (1,2/50 μs): 4,
- napěťová pevnost V AC: 2 000,
b) izolace mezi sousedními kontaktními sadami:
- kategorie přepětí: III,
- zkušební pulzní napětí kV (1,2/50 μs): 4,
- napěťová pevnost V AC: 2 000.

Požadované oddělení obvodů PELV – ovládací část je jak mezi cívkou a kontakty (cívka napájena z řídicího sytému, kontakty napájeny z ovládacího napětí), tak mezi kontakty (cívka a jeden kontakt napájen z ovládacího napětí, další kontakt napájen z řídicího systému). Oddělovací relé budou umístěna v rozváděči a ten je umístěn v klimatizované rozvodně.

Při určováni vhodnosti relé jsme vycházeli z normy ČSN EN 50178, tabulka 4.

Prosíme o sdělení, zdali námi navržené relé s výše uvedenými parametry vyhoví pro oddělení obvodů PELV řídicího systému od obvodů ovládacího napětí 230 V AC. Pokud ne, prosíme o sdělení, jaké parametry musí mít oddělovací relé, aby vyhovělo požadovanému oddělení.

Marek Jagla

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 1. 2017
Aktualizováno: 26. 1. 2017
 
 
Facebook Obchod IN-EL