+

AC-358 Rekonstrukce technologie a přepěťové ochrany

Mám na Vás otázku, která se týká ochrany proti přepětí a úderu blesku.

Často řešíme situace, kdy se subjekt, jehož prodejna sídlí v pronajatém prostoru nějakého obchodního centra, rozhodne, že je čas na rekonstrukci.

Tato rekonstrukce mimo staveních částí obsahuje i nové vzduchotechnické zařízení a k němu příslušející elektroinstalaci.

Většinou se jedná o standardní model, technologie na střeše (VZT, kondenzační jednotky apod.) a rozváděče dole v prodejně.

Hromosvody na objektech jsou jakási všehochuť – oddálené, pospojené a někdy i aktivní.

Jak máme přistupovat k takovým rekonstrukcím, neboť navrhneme-li řešení v souladu s ČSN 62305, tzn. na každý z cca 70 kabelů přepěťové ochrany a kolikrát i v rozvaděči opakování je cena za přepěťové ochrany nad rámec všeho.

Rekonstrukce se pohybují v řádu 1 až 2 miliony korun za vše (výměna technologie VZT a drobné stavební úpravy + úprava elektro a měření regulace).

Z toho na část měření a regulace je cca 200 tis. korun. Přepěťové ochrany vč. rozváděče stojí to samé jako celá naše profese.

Jak máme v této situaci postupovat? Investor zařízení mění z důvodu špatné funkce stávajícího, skutečně musíme i zde ctít normu 62305 nebo existuje nějaké jiné východisko?

Stávající stav nezhoršujeme a zůstává stejný. Prosím Vás o právní radu, jak z této situace ven. Již jsme komunikovali s lidmi, kteří se v tomto oboru pohybují, leč všichni alibisticky doporučují držet se normy, my to samozřejmě respektujeme, ale přece mám-li stav před rekonstrukcí a po rekonstrukci stejný, musí existovat nějaká cesta. Investorovi přijde divné, že provádí-li rekonstrukci, musí realizovat takováto řešení, a to i tehdy, když ostatní obchodní jednotky tato opatření nemají.

Diskutovat s obchodním centrem na úrovni, že by se například nad celým centrem realizoval oddálený hromosvod, je utopie.

Koval

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 16. 9. 2017
 
 
Facebook Obchod IN-EL