+

AE-568 Trubka plynu před rozváděčem

Mám k Vám dotaz ohledně vedení plynového potrubí před rozvodným zařízením. Stávající elektroměrový rozváděč JOP II na společné chodbě bytového domu. Dodatečně zřízenou odbočkou pro plynoměr (cca v roce 2016) je vedena trubka před rozváděčem JOP II, vzdálenost vedení plynu od konstrukce rozváděče je od 30 mm do 60 mm. Trubka nebrání otevření dveří rozváděče. Přesto si myslím, že takovéto provedení je min. na pozdvižení obočí (řemeslo, kde jsi?) – viz foto.

Který předpis a článek je porušen?

Chtěl jsem aplikovat ČSN 33 3210 čl. 5.12 „Prostory, které jsou vyhrazeny k umístění rozvodných zařízení, nemá procházet potrubí, které neslouží k provozu rozvodného zařízení. Jsou-li rozvodná zařízení ve společných prostorech s jinými zařízeními, musí být provedena opatření, která chrání rozvodné zařízení před nebezpečnými kapalinami nebo plyny, které by mohly unikat netěsnostmi z provozu ostatních zařízení", ale tento předpis byl k 1. 9. 2014 zrušen.

Podle mého názoru, by tento problém měl řešit předpis např. TPG 704 01 "Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách", který zatím nemám k dispozici. Ale zjevně toto provedení reviznímu technikovi plynových zařízení nevadilo, plynoměr osazen.

Jaroslav Šimek

Podle ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 článku 515.1 musí být zařízení zvoleno a namontováno tak, aby nedošlo ke vzájemnému škodlivému působení mezi elektrickou instalací a jakýmikoliv neelektrickými zařízeními. ČSN 33 2000-1 ed. 2 v kapitole 34 stanoví mimo jiné, že je třeba při uplatňování požadavků části 4 až 6 souboru ČSN 33 2000 (který obsahuje soubor HD 60364) dodržovat tyto základní požadavky tak, aby bylo možno snadno a bezpečně provádět během předpokládaného života zařízení pravidelné prohlídky, zkoušky, údržbu a opravy.

Z Vašich snímků je patrné, že se jedná o elektroměrový rozváděč. Pro tento typ rozváděče stanoví ČSN 33 2130 ed. 3 v čl. 5.1.9 druhém odstavci, že před elektroměrovým rozváděčem (rozvodnicí) nebo jádrem musí být volný prostor o hloubce alespoň 80 cm rovné plochy nebo terénu definitivně upraveného a o šířce minimálně v půdorysu rozváděče (rozvodnice), umožňující bezpečnou manipulaci s přístroji v rozváděči. Tento prostor nesmí však být nad schody. V čl. 7.6.2 (druhém odstavci) této normy je ještě doplněno, že před elektroměrovým rozváděčem, elektroměrovým jádrem, elektroměrovou rozvodnicí, případně elektroměrovou deskou musí být minimální volný prostor 800 mm. Za dodržení požadavku na volný prostor před elektroměrovým rozváděčem nelze podle našeho názoru považovat případ, kdy před tímto rozváděčem je umístěno potrubí plynové přípojky. V čl. 7.6.1 této normy je kromě toho stanoveno, že umístění fakturačního měřicího zařízení je vždy nutno projednat s provozovatelem distribuční soustavy před započetím prací v rámci řízení o připojení. V poznámce k tomuto článku je ještě uvedeno, že umístění musí odpovídat požadavkům uvedeným v Pravidlech provozování distribučních soustav a upřesněných v Připojovacích podmínkách jednotlivých provozovatelů distribučních soustav.

Nepředpokládáme, že by provozovatel distribuční soustavy takovéto umístění plynového potrubí toleroval.

Odpověď zpracoval: Ing. Michal Kříž

Vytvořeno: 6. 11. 2017
 
 
Facebook Obchod IN-EL