+

AA3-348 Vodič ochranného uzemnění × vodič ochranného pospojování

Měl bych dotaz ohledně pospojování a uzemnění. Nebo spíše rozdíl mezi vodiči ochranného pospojování a vodiči ochranného uzemnění. Jde mi o to, jaké volit průřezy u jednotlivých vodičů. Pokud mám uzemňovací vodič např. v kabelu CYKY 3 × 2,5 tak tam je to jasné. Průřezy musí odpovídat čl. 543.4.1 ČSN 33 2000-5-54 ed. 3. Pokud mám cizí vodivou část, tak volím průřezy podle čl. 544.1 – tedy min. 6 mm2 mědi. To je vcelku taky jasné. Ale už si nejsem jistý podle čeho mám volit průřezy mezi jednotlivými přípojnicemi (pokud mám 7 pater a v každém je SILNO rozváděč s přípojnicí nebo je přípojnice umístěna samostatně).

Otázka 1:
Je tento vodič mezi přípojnicemi vodič ochranného uzemnění (min. 2,5 mm2 v chráničce) nebo vodič ochranného pospojování (min. 6 mm2)?

Otázka 2:
Pokud mám elektrické zařízení jako je sporák nebo vzduchotechnickou jednotku, tak k němu přivedu např. kabel CYKY 5 x 2,5, v němž je i vodič ochranného uzemnění. Někdy ale tato zařízení mívají i další připojovací bod pro přikostření krytu. Může být tento bod připojen přímo z přívodního vodiče v CYKY? A pokud ne, musím, což většinou dělám, přivést k tomuto zařízení samostatný vodič pro přikostření? Jedná se o vodič ochranného uzemnění nebo ochranného pospojování?

Otázka 3:
Pokud mám paprskový rozvod rozváděčů napájený z TN-S nebo TN-C (kabelem CYKY 4 × 10 mm2), tak musím od tohoto hlavního rozváděče vést samostatný kabel CYA k jednotlivým rozvodnicím nebo stačí použít vodič v kabelu CYKY 4 × 10?

Otázka 4:
V ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 je v příloze B obrázek s příkladem. Je tam vodič s označením 1 označený jako ochranný vodič. Tento vodič není pospojovací vodič ale uzemňovací vodič, je to tak? Tzn. že jeho velikost odvodím podle fázového vodiče. Pospojovací vodič je tu vodič s číslem 2, který asi přikostřuje kovový kryt klimatizace C4 – i když – to se vracím k mému předchozímu dotazu, se ptám, zda je možné tohle přikostření provést vodičem, který je veden v kabelu s fázovými vodiči?

L. Kostka

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 4. 7. 2018
 
 
Facebook Obchod IN-EL