+

AE-612 Oprava nebo rekonstrukce elektroinstalace v bytových domech?

Obracím se na Vás s dotazem ohledně rekonstrukce elektroinstalace v bytových domech. V této oblasti je mnoho mýtů a polopravd šířených projektanty, RT, distributory, elektromontážními firmami a v poslední řadě také požárními techniky.

Jsem revizní technik elektrozařízení a nyní se mě rekonstrukce také týká osobně, protože rekonstrukce se bude provádět v našem domě. V této záležitosti jsem již kontaktoval TIČR, ale bohužel žádnou formální odpověď jsem nedostal.

Můžu Vás poprosit o odpověď, jak v této záležitosti dle platné legislativy správně postupovat? Mělo by se začít PBŘS? Ohlásit rekonstrukci na stavebním úřadě? Pokud projektant vypracuje projekt i bez PBŘ (elektroměrové rozváděče v únikových cestách bez požární uzávěry, nedodržená osvětlenost na chodbách a schodištích včetně chybného návrhu nouzového osvětlení) a odborná firma zakázku realizuje, kdo nese v takovém případě odpovědnost? Jenom pro úplnost: dům je panelový, dokončen 1980 s pěti vchody a patry, celkem 54 bytů, původní dokumentace je k dispozici, rozsah rekonstrukce – společné prostory, HDV, přívody pro bytové rozvodnice, slaboproud.

Jako revizní technik jsem již měl možnost vidět celou řadu rekonstrukcí elektroinstalace, kterou v současné době řeší mnoho SVJ, nejvíce populární je, nazvat výměnu opravou, a dále vše přizpůsobit finančním možnostem SVJ (ponechat původní elektroměrové rozváděče nebo vyměnit pouze ranžír včetně hlavních jističů před elektroměry, dále výměna vodičů HDV), to vše bez projektové dokumentace, ale s vystavenou revizní zprávou elektrozařízení.

Tomáš Köhler

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 9. 1. 2019
 
 
Facebook Obchod IN-EL