+

AJ-071 Používání starých strojů

OTÁZKA:
Používání starých strojů

Nechť mám pracovní stroje pro zpracování dřeva: ať hoblovku, dlabačku, frézu atd. Je potřeba provést pravidelnou (asi první) revizní zprávu, ale tyto stroje, jak již bývá zvykem, nemají žádnou průvodní dokumentaci, a co je horší ani výrobní štítky. Stáří některých strojů lze odhadnout až na sedmdesát let.

- některé točivé stroje, které třeba i mají dokumentaci, mají dodatečně namontováno spínání přes stykač, avšak po vypnutí kategorie O se samovolně stroj dotáčí třeba i půl minuty než se úplně zastaví,
- pro některé se přece jenom podařilo sehnat nějakou průvodní dokumentaci, ale v cizím jazyce a spíše podle toho, jak stroj vypadá, takže s určitostí lze říci, že typově neodpovídá skutečnosti.

Jak nejlépe postupovat u takovýchto strojů? Pro mě je to o to horší, že jsem podnikovým revizním technikem a postupně se na mě začíná koukat přes prsty, co to vůbec chci. Musí se stroje, bez dokumentace skutečně odstavit z provozu?
Samozřejmě vycházím z NV č. 378/2001 Sb. a ČSN EN 60204-1. Přečetl jsem toho poměrně dost ve Vašich diskuzí na toto téma.

Otázku podává: Pavel Knobloch
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 5. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL