+

AH-047 Jaké revize obvykle provádí revizní technik elektro

OTÁZKA:
Jaké revize obvykle provádí revizní technik elektro
Dotaz od zadavatelů revizí elektrických zařízení současně s jejich názorem:
V současné praxi se vyskytly určité nejasnosti při realizaci pravidelných revizí elektrických zařízení prováděných podle ČSN 33 1500.
Při zadávání revizí revizním technikům se nám stává, že provedou revize pouze elektrických obvodů a elektrické instalace. Neprovedou však současně revizi elektrických předmětů (např. strojů).
Při konzultaci tohoto faktu s pracovníkem inspektorátu bezpečnosti práce nám bylo sděleno, že tato revize se musí zadávat samostatně.
Domníváme se, že uvedený postup je nesprávný a toto stanovisko opíráme o následující rozbor:
1) ČSN 33 1500 Elektrotechnické předpisy. Revize elektrických zařízení v úvodu konstatuje: "Tato norma je základní normou pro provádění revizí elektrických zařízení ve smyslu ČSN 33 0010 a zařízení pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny (dále jen elektrická zařízení)."
2) Citovaná ČSN 33 0010 Elektrotechnické předpisy. elektrická zařízení. Rozdělení a pojmy v čl. 1 uvádí: "Elektrické zařízení nebo jeho části se skládají z elektrických obvodů, elektrické instalace a elektrických předmětů." V poznámce na str. 2 je dále uvedeno: Elektrické zařízení se posuzuje jako celek podle účelu, kterému má sloužit."

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že má-li být provedena revize elektrických zařízení, musí být toto zařízení i pro účel revize posuzováno jako celek skládající se z elektrických předmětů a takto jako celek i revizi podrobeno a zadokumentováno v jedné zprávě o pravidelné revizi elektrických zařízení.

Otázku podává: --
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 29. 8. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL