+

AH-029 Revize zářivkových svítidel

OTÁZKA:
Revize zářivkových svítidel
Zářivka má celoplastový kryt, tedy na povrchu žádnou kovovou část. Po sejmutí krytu jsou veškeré přístroje včetně svorek namontovány na desce z plechu a zde je svorka pro připojení ochranného vodiče. Výrobce, protože si nechce zvyšovat náklady na tř. ochrany II. deklaruje zářivku v třídě ochrany I.
Tyto zářivky jsou např. zavěšeny nebo upevněny v průmyslové hale ve výšce cca 4 - 6 m. Podle normy je povinnost změřit imedanci smyčky na každé zářivce. Důsledkem by bylo postavit pod každou řadu lešení a zářivky rozebrat. Hala je dlouhá cca 50 - 100 m řad je 6.
Domnívám se, že by mělo být dostačující zjistit např. z dvojitého žebříku u několika zářivek, ale vždy na začátku a na konci vedení nejmenší a největší impedanci a provést prohlídku reprezentativního vzorků dle náhodného výběru.
Vycházím ze zjištění, že soustavu zářivek montovala jedna firma a ze zkušenosti vím, že pokud nepřipojila ochranný vodič jednou bude lhát pořád stejně, aby to byla pravda. Dodatečně montované zářivky se poznají podle jiného způsobu montáže a použitého úchytného materiálu. Prosím o sdělení Vašeho názoru na věc.
Otázku podává: Jan Vyčítal
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 4. 1. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL