+

AH-022 Opravy zařízení dle ČSN 331610 a protokoly o revizi po opravě

OTÁZKA:
Opravy zařízení dle ČSN 331610 a protokoly o revizi po opravě

Vážení přátelé, jako Váš člen Vás chci požádat o odborné stanovisko. Pracuji 20 let jako revizní technik E1/B, troufám si říci, že snad o elektrických zařízeních něco málo vím. Dostal jsem se v poslední době několikrát do ostrých diskusí ohledně ČSN 331600 a ČSN 331610. Co si o těchto 2 předpisech a jeho tvůrcích myslím, raději nebudu ventilovat, ale přesto bych se Vás chtěl dotázat na Vás názor, respektive na to, jak by se dala některá ustanovení vysvětlit. V poslední době jsem na toto téma diskutoval i s pracovníkem SOD a zjistil jsem, že i na této stání instituci se ustanovení zmiňovaných ČSN nevykládají jednak jednotně a jednak správně. Když dovolíte, zkusím níže položit pár dotazů, prosím, i zcela nelogických, ale věřte tomu, že mám k tomuto důvod:
- Pokud srovnám ustanovení obou norem, zaměřím se na protokol o revizi, u ručního nářadí, které je dle mého názoru daleko více problémovou skupinou, se v čl. 6 stanovují 3 základní hodnoty, které se u tohoto druhu nářadí vepisují do protokolu (datum, výsledek, lhůta, podpis). Nikde není povinnost vepisovat údaje o izolační stavu, ochranné smyčce apod.. Je pravdou, že norma 33 1600 nařizuje provedení těchto měření, ale zapsat je není asi důležité. Dokonce pracovníci SOD nedoporučují tyto hodnoty uvádět, " ... protože bych se mohl dostat do problémů".
- ČSN 33 1610 naopak je až neúnosně "tvrdá" a vyžaduje v čl. 7.2 kompletní protokol, navíc, dle mého názoru, u zařízení, které není tak namáhané jako ruční nářadí.

Teď uvedu předmětné dotazy:
1. Pokud je na zařízení dle ČSN 331610 prováděna oprava - jak se má vypracovat protokol o revizi po opravě? Má se na "opravence" uvést izolační stav, ochranná smyčka a dotykový či unikající proud? Má se k opravence vypracovat podrobný protokol v rozsahu, jak uvádí norma? Viděl jsem dokonce na opravence razítko "Spotřebič po opravě vyhovuje ČSN 331610". Toto je dle mého názoru nesmysl. Ale pokud by se na opravenku takovéto či obdobné sdělení psalo - jak by mělo znít? Bude dostačující při kontrole SOD či IBP?
2. Pokud se opravuje ruční nářadí, je zatím u mě povinnost na opravenku vypisovat údaje o izolační stavu a ochranné smyčce. Má tedy vůbec cenu tam tyto údaje vypisovat, abych se "nedostal do problémů" nebo ne? Stačí tam pouze nějaké prohlášení o tom, že přístroj je v dobrém stavu?
3. Ve většině případů opravujeme spotřebiče, které spadají do ČSN 331610 (kulmofény, fény, apod.), které jsou celé v umělé hmotě, s dvojitou izolací a není tam jediný kovový prvek. Norma však i u tohoto zařízení požaduje měření tzv. dotykového proudu. Nevím sice, co na PE obalu chce kdo naměřit, zkoušel jsem pokusně měřit proud při napětí 10kV DC, žádný proud přes plast nebyl naměřen. Zkoušeno u 2 přístrojů, dá se předpokládat, že bude všude stejné. Můžete mně sdělit, jaká měření a jak se provádějí u těchto přístrojů?

Otázku podává: Pavel Jílek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 9. 5. 2001
 
 
Facebook Obchod IN-EL