+

AJ-031 Je nutno při navrhování technologického rozváděče postupovat dle norem pro strojní zařízení (pracovní stroje) jako ČSN EN 60204-1, ČSN EN 954-1

OTÁZKA:
Je nutno při navrhování technologického rozváděče postupovat dle norem pro strojní zařízení (pracovní stroje) jako ČSN EN 60204-1, ČSN EN 954-1
Na základě článků v diskusním fóru o strojních zařízeních si Vám dovoluji zaslat následující dotazy:

Zabýváme se projektováním elektrických rozváděčů a elektroinstalace pro čistírny odpadních vod. Z technologického rozváděče jsou vždy napojena zařízení v určité části čistírny, konkrétně jednotlivé čerpadla, míchadla, servopohony, dopravníky, odstředivky či sušičky kalu. Rozváděče jsou často umístěny odděleně od technologie v samostatné místnosti. Někdy je určitá technologie (obvykle odstředivka kalu) vybavena samostatným rozváděčem, který dodá přímo výrobce strojní technologie. Ze stavebních rozváděčů v jednotlivých objektech jsou napojeny stavební elektroinstalace včetně větrání (ventilátory, klapky) a teplovodního vytápění (cirkulační čerpadla, regulátory) jednotlivých budov.

- Je nutno při navrhování technologického nebo dokonce i stavebního rozváděče postupovat dle norem pro strojní zařízení (pracovní stroje) jako ČSN EN 60204-1, ČSN EN 954-1 atd., nebo uvedené normy musí splňovat pouze rozváděč, který je dodán s přímo s technologií (např. zmíněná odstředivka kalu). Případně, kde se nachází hranice, od které tyto předpisy pro strojní zařízení již neplatí.

- Dále by mne zajímalo, zda “Seznam bezpečnostních závad související s elektrickým zařízením provozovaných strojů” k uplatňování nařízení vlády č. 378/2001 Sb. autora p. Hlinovského, vyplývá přímo z tohoto zákona (v uvedeném zákoně jsem tak konkrétní formulace jako v seznamu závad nenašel) případně z nepublikovaných příloh zákona či jiných předpisů, nebo je to pouze jeho výklad. Například z vlastní zkušenosti vím, že provozovatelé často odmítají podpěťovou cívku, s ohledem na možné výpadky napájení. Velice zajímavá je závada uvedená pod č. 9, odkud vyplývá?

Otázku podává: Ing. Weiter
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 16. 8. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL