+

AK-038 ČSN 33 2140 a vodivé podlahy ve zdravotnictví

OTÁZKA:
Dotazy k normě ČSN 33 2000-3
V novém zdravotnickém zařízení v místnostech s požadavkem "A" na elektrostaticky vodivé podlahy byl naměřený svodový odpor "Rs" nízkých hodnot. V mnoha místnostech se spodní naměřená hodnota rovnala 50 kohm, a to na více měřených míst. V řadě dalších místností, a to na více měřených míst, ukázal měřicí přístroj hodnotu ještě nižší, 40, 30 i 20 kohm. Při měření již nešlo o podlahy čerstvě položené, byl použitý přístroj PROFITEST, metoda podle ČSN 34 1382; Podle této normy čl. 6.11 je tedy v řadě místností podlaha elektricky vodivá, v řadě dalších místností je naměřená hodnota 50 kohm svodového odporu v podstatě na rozhraní mezi podlahou elektrostaticky vodivou a elektricky vodivou. Toto dílo odmítáme převzít s tím, že neodpovídá požadavku ČSN 33 2140 a nemůže tedy pro nás plnit svůj účel, jako je zajištění závazného požadavku "A" v určených místnostech.
Někteří odborníci ale namítají, že ČSN 33 2140 v čl. 11.3.2.1. sice požaduje podlahy elektrostaticky vodivé, ale dále také požaduje:
- při použití podlah se svodovým odporem menším než 50 kohm je nutné použít požadavek P4 anebo P5, aby se omezily účinky unikajících proudů.
Mají tedy takové vysvětlení, že hodnota "Rs" pod 50 kohm není na závadu, když v daných místnostech je stejně ještě uplatněný další požadavek, a to P4 nebo P5, jak vyplývá z tab. 3 normy.
Norma si zde zřejmě v čl.11.3.2.1. odporuje v tom, že nejprve: "podlaha musí být elektrostaticky vodivá" a dále v textu druhé odrážky v podstatě připouští použití podlah se svodovým odporem menším než 50 kohm s tím, že je nutné použít požadavek P4 nebo P5.
V diskuzní otázce č. AK-018 byla tato věc podrobně popsaná s tím, že ne elektrostaticky vodivé podlaze, tedy na hodnotě "Rs" > 50 kohm, je nutné trvat.
Otázka:
Jak tedy máme vyhodnotit přebírané podlahy podle požadavku "A" normy s ohledem na výše uvedené námitky některých odborníků?
Otázku podává: J. Jonáš
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 2. 9. 2004
 
 
Facebook Obchod IN-EL