+

AK-021 Je třeba určovat vnější vlivy v místnostech pro lékařské účely?

OTÁZKA:
Je třeba určovat vnější vlivy v místnostech pro lékařské účely?
K projektu na rekonstrukci zdravotnického oddělení byl doložený jednak protokol o určení typu místností pro lékařské účely a dále protokol o stanovení vnějších vlivů, oba vypracované komisí hlavního projektanta. Konkrétně se jedná o typy místností "24", "20", "1", "2" a "10", podle ČSN 33 2140-86 tab.3 s tím, že budou uplatněné závazné požadavky. V protokolu o určení vnějších vlivů je pro celé zdravotnické oddělení uvedená schopnost osob "BA4" - poučené osoby (zdravotnický personál) a celý prostor je z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem hodnocený jako "normální".
S tímto hodnocením nechceme souhlasit, podle našeho názoru se jedná o prostory "zvlášť nebezpečné", a to z těchto důvodů: 1. V protokolu byl opomenutý vnější vliv "BA3" (osoby nemocné - pacienti), podle tabulky 32-NM3 v ČSN 33 2000-3 prostory "zvlášť nebezpečné".
2. Požadavek P1 v ČSN 33 2140-86 čl.2.2, závazný ve všech místnostech pro lékařské účely, nepřipouští při poruše trvající neurčitou dobu vyšší dotykové střídavé napětí než 24V, což navazuje na ČSN 33 2000-4-413 tab.41NL 25V AC, prostory "zvlášť nebezpečné".

Případné přehodnocení prostorů na "zvlášť nebezpečné" nebude mít vliv na vyprojektované rozvody, ty odpovídají požadavkům ČSN 33 2140-86, bude to však znamenat pro elektromontážní firmu povinnost ukončení montáže včas oznámit orgánu SOD a jen s jeho souhlasem odběrateli odevzdat.

Prosím proto o Vaše stanovisko, zda lze souhlasit s výše uvedeným protokolem o určení vnějších vlivů a hodnocením zdravotnických prostor jako "normálních", nebo je třeba v příslušné části protokol přepracovat a zdravotnické prostory hodnotit jako "zvlášť nebezpečné".

 

Otázku podává: --
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 9. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL