+

AK-018 Elektrostaticky vodivé podlahy v místnostech pro lékařské účely

OTÁZKA:
Elektrostaticky vodivé podlahy v místnostech pro lékařské účely

1. ČSN 33 2140-86 v čl.11.3.2.1. uvádí: Podlaha musí být elektrostaticky vodivá podle čl. 2.2. ČSN 33 2030-84. Tam, se konkrétně uvádí, pro prostory s nebezpečím výbuchu G a M, svodový odpor max. 108 ohm. Nyní platí nová ČSN 33 2030-02, která normu předchozí plně nahrazuje. Nová norma však místnosti ve zdravotnictví zvlášť nezmiňuje.
Jak a podle čeho nyní posuzovat dostatečnou hodnotu svodového odporu vodivé podlahy v místnostech pro lékařské účely?

2. V nové místnosti pro lékařské účely, konkrétně ve stomatologické ordinaci zařazené jako místnost typ "2" - specializovaná vyšetřovna, byl aplikovaný normou doporučený požadavek "A", elektrostaticky vodivá podlaha. Není však provedená úplně po celé ploše místnosti. Je pod stomatologickou soupravou a v jejím okolí, kde se při práci s pacientem zdravotnický personál obvykle pohybuje.
Musí být elektrostaticky vodivá podlaha provedená po celé ploše místnosti, nebo stačí její "částečné" provedení, jak je uvedeno výše? Může mít na takovéto částečné provedení vodivé podlahy vliv, zda jde o aplikaci požadavku závazného nebo doporučeného? Může se provedení vodivé podlahy v místnosti typu "2" lišit od vodivých podlah v místnostech jiného typu, se závazným požadavkem "A" podle tab. 3 v normě ? Pokud vím, ČSN 33 2140-86 takovéto provedení vodivé podlahy neuvádí.

Otázku podává: J. Jonáš
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 8. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL