+

AE-013 Připojování sporáků

OTÁZKA:
Připojování sporáků
Vznášíme dotaz ohledně ustálené zvyklosti předřazovat v bytových jednotkách sporáku či varné desce tzv. sporákovou kombinaci. Kde je toto předepsáno - ptají se nás architekti a snaží se tak obludný spínač odstranit z pohledu. Nestačí osadit pouhou krabici s přechodem na pohyblivý vodič a zajistit tak bezproblémovou odtažitelnost sporáku. Jedná-li se pouze o zabudovanou varnou desku, pak není ani přechod na pohyblivý vodič nutný?

Podobný problém je v kuchyních hromadného stravování, kde navíc “čouhající” spínače jsou “přistávací plochou” pro mastný prach.

Ptáme se tedy: Je normou stanoven způsob elektroinstalace pevně připojených kuchyňských spotřebičů (el. varné desky apod. – ale podobný problém je i u akumulačních kamen) s ohledem na požadavek bezpečného vypnutí v bytové kuchyni, resp. “průmyslové” (restaurace, podnikové jídelny)? Konkrétně – je nutno do přívodu zařadit vypínač (u bytové kuchyně “sporákovou kombinaci”), nebo postačuje jistič (samostatný) v rozváděči a případný hlavní vypínač, který je součástí kuchyňské technologie? Dnes je možno na vypnutý jistič osadit doplněk umožňující uzamčení páčky ve vypnuté poloze, případně osazení FAB zámku do dveří rozváděče, a tím zajistit bezpečnost při servisu zařízení?

Otázku podává: Aleš Šafařík, Daniel Noska
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 24. 10. 2000
 
 
Facebook Obchod IN-EL